3.8.17

Στο κυνήγι της μέδουσας


Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Σε απόγνωση βρίσκονται πια κάτοικοι, τουρίστες και επιχειρηματίες σε όλη την ακτογραμμή του Κορινθιακού, καθώς η θάλασσα από τον Ιούνιο έχει γεμίσει από τσούχτρες και μέδουσες.

Το πρόβλημα το οποίο θα εξακολουθεί να υφίσταται και μέσα στον Αύγουστο, απασχολεί τους ειδικούς, οι οποίοι τονίζουν πως είναι πολύ πιθανό η ίδια κατάσταση να επαναληφθεί και το επόμενο καλοκαίρι.


Από Λουτράκι μέχρι Ρίο τα κοπάδια με τις τσούχτρες, άφησαν πίσω τους έρημες παραλίες, άδειες ξαπλώστρες, τρομοκρατημένους παραθεριστές και απελπισμένους επιχειρηματίεςΕλάχιστοι λοιπόν  είναι αυτοί που κάνουν μπάνιο και όσοι το τολμούν να μπουν στη θάλασσα είναι πάντα ντυμένοι. Αυτό όμως δεν αρκεί αφού ο κίνδυνος από τσίμπημα τσούχτρας πάντα υπάρχει.

Από Λουτράκι μέχρι Ρίο τα κοπάδια με τις τσούχτρες, άφησαν πίσω τους έρημες παραλίες, άδειες ξαπλώστρες, τρομοκρατημένους παραθεριστές και απελπισμένους επιχειρηματίες που βλέπουν τη χρονιά να πηγαίνει χαμένη και να καταστρέφονται οικονομικά. Το ίδιο συμβαίνει και από την απέναντι πλευρά, στη Φωκίδα και στη ακτογραμμή μέχρι τη Ναύπακτο. Το πρόβλημα με τις μέδουσες και τις τσούχτρες είναι αρκετά μεγάλο σε κάθε περιοχή και ακτή του Κορινθιακού Κόλπου. Αιγιάλεια, Ρίο, Άγιο Βασίλειο, Σελιανίτικα, Αραχωβίτικα, Πλαζ, Βραχνέικα αλλά και απέναντι σε Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα έχουν πληγεί περισσότερο από το εν λόγω φαινόμενο.Οι μόνες επιχειρήσεις οι οποίες κρατούνται είναι αυτές που από τύχη διαθέτουν κάποια πισίνα στην οποία βέβαια δεν πέφτει καρφίτσα. Τρομοκρατημένοι γονείς πληρώνουν όσο όσο, προκειμένου τα παιδιά τους να δροσιστούν σε ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνες αλλά και σε παραλιακές επιχειρήσεις. 

Την ίδια ώρα τα Κέντρα Υγείας  αλλά και τα νοσοκομεία γεμίζουν καθημερινά από περιπτώσεις μικρών παιδιών και ενηλίκων που δέχθηκαν επώδυνα τσιμπήματα από τσούχτρες που πολλές φορές μπορούν να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα. 

Από την άλλη πλευρά, η κρατική μηχανή φαίνεται πως άργησε να κινητοποιηθεί, αν και οι ειδικοί αναφέρουν πως με δίχτυα και πρόχειρες δουλειές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Τα ερωτήματα βέβαια που προκύπτουν είναι πολλά, αφού πρωτίστως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αλλά ούτε κάποια επίσημη ανακοίνωση έχει υπάρξει για το εάν τελικά επιτρέπεται ή απαγορεύεται το κολύμπι σε παραλίες γεμάτες τσούχτρες. Αυτό σημαίνει πως είναι ίσως στην διακριτική ευχέρεια του λουόμενου να αποφασίσει εάν θα βουτήξει ή όχι. 

Την Πέμπτη η ψήφιση της τροπολογίας για την προστασία των λουόμενων 

Με τροπολογία που προωθείται προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής αύριο Πέμπτη, θα επιτραπεί, κατ' εξαίρεση για φέτος, σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εστιατόρια αλλά και μικρά καταλύματα) να τοποθετήσουν πλωτές εγκαταστάσεις και με τη συνδρομή ειδικών επιφανειακών διχτυών, να προστατέψουν τους λουόμενους από τις τσούχτρες.

Την τροπολογία επεξεργάστηκε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και κατατέθηκε από τρεις βουλευτές Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, προκειμένου αύριο να περάσει και από την ολομέλεια.

Οι βουλευτές Μαρία Θελερίτη, ο Γιώργος Τσόγκας και ο Γιώργος Ψυχογιός με τροπολογία που κατέθεσαν ζητούν να τοποθετηθούν προσωρινά «προστατευτικά δίχτυα (πλωτά φράγματα χωρίς πάκτωση στον πυθμένα), για την προστασία των λουομένων από μέδουσες».

Η ρύθμιση θα παρέχει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις σε όλες τις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, να λαμβάνουν μέτρα προστασίας των πελατών τους!

Στην παραλία της Άκολης τις περασμένες μέρες, πιτσιρικάς ψάρεψε μια τεράστια μέδουσα 4-5 κιλών που φιλοξενεί το site filodimos.gr.






Ελλειπή ενημέρωση καταγγέλλουν δημοτικοί παράγοντες και πολίτες στο zougla.gr
Δημοτικοί παράγοντες αλλά και κάτοικοι διαφόρων περιοχών που επικοινώνησαν με το zougla.gr, εκφράζουν τα παράπονά τους σχετικά με την ελλειπή ενημέρωση που υπάρχει. Ζητούν καταρχάς να μάθουν πού μπορούν να ενημερωθούν με ακρίβεια για τις παραλίες που κατακλύζονται από τσούχτρες και ποιες είναι καθαρές. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολίτες αλλά και επιχειρηματίες που επικοινώνησαν με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα κι ανέφεραν πως σε συγκεκριμένες παραλίες του Κορινθιακού δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα τσούχτρες.
Ο κόσμος όμως δεν γνωρίζει που βρίσκονται αυτές παρά μόνο εκείνοι οι οποίοι έτυχε να κολυμπήσουν εκεί. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας Δήμος και καμία άλλη υπηρεσία για να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με πιθανά καθαρές παραλίες. Αντιθέτως επικρατεί ένας γενικός πανικός. 

Επιστολή των καταστηματαρχών της Αχαΐας στον υπουργό Οικονομικών για τις τσούχτρες

Με επιστολή που εστάλη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι καταστηματάρχες οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην ακτογραμμή του Νομού Αχαΐας ζητούν την απαλλαγή τους από τα τέλη και τους φόρους για τη χρήση του αιγιαλού, επειδή η εμφάνιση των μεδουσών έδιωξε τους τουρίστες.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Τσακαλώτο, κυρία Παπανάτσιου και κυρία Πέρκα,

Η έκταση την οποία έχει λάβει το πρόβλημα των μεδουσών τόσο στον Κορινθιακό όσο και στον Πατραϊκό κόλπο μάς φέρνει αντιμέτωπους με την καταστροφή. Πέραν της καταστροφής του θαλάσσιου οικοσυστήματος, οι καταστηματάρχες οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην ακτογραμμή του νομού Αχαΐας έρχονται αντιμέτωποι με την οικονομική τους καταστροφή. Οι περιοχές από την Αιγείρα και το Διακοπτό έως την Καλόγρια και τον Άραξο αποτελούσαν μέχρι πρότινος δημοφιλείς προορισμούς λουόμενων και παραθεριστών για την καλοκαιρινή περίοδο. Τα εκατοντάδες μαγαζιά των περιοχών αυτών περίμεναν την καλοκαιρινή σεζόν για να μπορέσουν να επιβιώσουν και τον χειμώνα. Ένας νομός ο οποίος πλήττεται με ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας και πολύ μικρό κατά κεφαλήν εισόδημα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και πολύ μεγάλων προβλημάτων, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να επιβιώσουν. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής έχουν ήδη γίνει εμφανείς σε όλη την τοπική οικονομία, καθώς ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων αυτών διευρύνεται σε πάρα πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους. Το κόστος της ζημίας είναι ανυπολόγιστο και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο αυτό, ποια θα είναι η έκτασή του τελικά, ποιος θα είναι ο απολογισμός σε οικονομικό επίπεδο και αν θα βρεθεί μία αποτελεσματική λύση. Ο τζίρος ήταν ήδη μειωμένος λόγω της χαμηλής κατανάλωσης, αλλά και την απουσία των 30.000 φοιτητών τους οποίους φιλοξενεί η πόλη μας.

Ο Σύλλογος καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής νομού Αχαΐας ζητά από τους αρμοδίους την απαλλαγή από τα τέλη και τους φόρους για τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας από τα καταστήματα αυτά για το καλοκαίρι του 2017. Ζητάμε οι αρμόδιοι φορείς και η Πολιτεία να σταθούν στο πλευρό μας σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και να μη φτάσουμε στο σημείο να κλείσουν καταστήματα. Διότι η απειλή για το κλείσιμο επιχειρήσεων είναι μια ανάσα μακριά μας. Ελπίζουμε στην εξεύρεση άμεσης λύσης του προβλήματος και στην έμπρακτη συμπαράστασή σας. Σας παρακαλούμε θα θέλαμε διαρκή ενημέρωση για την πορεία του ζητήματος.

Tσούχτρες και μέδουσες και σε παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας



ΕΛΚΕΘΕ: Υπομονή και προσοχή στην κολύμβηση

Υπομονή και προσοχή στην κολύμβηση, συστήνει ο τομεάρχης Βιολογίας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, ερευνητής Επαμεινώνδας Χρήστου, σε σχέση με την έξαρση της εμφάνισης μεδουσών στις παραλίες του Πατραϊκού και Κορινθιακού Κόλπου, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, οι μέδουσες είναι θαλάσσιοι οργανισμοί που κατά περιόδους 10 - 15 χρόνων εμφανίζουν εξάρσεις, οι οποίες αποδίδονται κυρίως σε κλιματικούς κύκλους και λιγότερο σε αιτίες που αφορούν την υπεραλίευση. Μάλιστα, πρόκειται για εξάρσεις εμφανίσεων και όχι κατ΄ανάγκη του συνολικού πληθυσμού των μεδουσών.

Όσον αφορά το φαινόμενο του Κορινθιακού, ο κ. Χρήστου τόνισε ότι ο κόλπος ενδέχεται να φιλοξενεί έναν τοπικό πληθυσμό μεδουσών, ο οποίος κατοικεί σε μεγάλα βάθη κάτω από τα 500 μέτρα. Είναι γνωστό ότι στον Κορινθιακό υπάρχουν βάθη που ξεπερνούν τα 900 μέτρα.
Κάποιες φορές όμως, λόγω της μετακίνησης θαλάσσιων μαζών που προκαλούνται από κλιματικούς παράγοντες, αυτοί οι πληθυσμοί μεδουσών φτάνουν στην επιφάνεια και με τα ρεύματα που μπορεί να επικρατούν την εποχή αυτή, τους παρασύρουν και τους εγκλωβίζουν στις ακτές.

Σε έξαρση για 2-3 χρόνια
Κάτι παρόμοιο φαίνεται ότι έχει γίνει και στην περίπτωση του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, εκτίμησε ο κ. Χρήστου τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή είναι η πιο πιθανή εξήγηση. Μάλιστα, δήλωσε ότι οι πρώτες αναφορές για αύξηση της συχνότητας εμφάνισης μεδουσών στην περιοχή είχαν αρχίσει από πέρυσι και όπως τόνισε, αυτά τα φαινόμενα έχουν διάρκεια 2-3 χρόνια. Οπότε δεν είναι απίθανο να δούμε παρόμοιες εικόνες, αλλά με μικρότερη ένταση και του χρόνου το καλοκαίρι.

Μέδουσες και τσούχτρες στην παραλία της Σκάλας στην Κεφαλλονιά 


(ekefalonia.gr)

Μέδουσες και στον Θερμαϊκό 

Όσον αφορά τη συμπεριφορά των λουομένων, ο κ. Χρήστου ήταν σαφής: «Ο κόσμος να περιμένει και να προσέχει», επειδή η Pelagia noctiluca, είδος που αυτή τη στιγμή είναι σε έξαρση στην περιοχή, προξενεί οδυνηρά «τσιμπήματα». Η μέδουσα αυτή διαθέτει νημάτια μήκους μέχρι και 2 μέτρων που μέσα στο νερό δεν διακρίνονται. Ως εκ τούτου, οι κολυμβητές θα πρέπει να κρατάνε απόσταση από τις τσούχτρες για να μην υποστούν τις οδυνηρές συνέπειες μιας στενής επαφής.

Μην πλησιάσετε τα κολυμβητικά νερά της περιοχής χωρίς να έχετε μαζί σας μία κορτιζονούχα αλοιφή

Μην πλησιάσετε τα κολυμβητικά νερά της περιοχής χωρίς να έχετε μαζί σας μία κορτιζονούχα αλοιφή για τσιμπήματα συμβουλεύει η καθηγήτρια και διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Σοφία Γεωργίου. Οι τσούχτρες καραδοκούν αλλά και οι κολυμβητές πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να ελέγχουν τι κινείται γύρω τους.

«Σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν θα πρέπει να κολυμπούν αμέριμνοι. Από τη στιγμή δε που θα αισθανθούν ότι κάτι τους τσίμπησε, να μην το αφήσουν έτσι» αναφέρει η κ. Γεωργίου και εξηγεί: «Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το τσίμπημα της μέδουσας ή της τσούχτρας να προκαλέσει και γενικευμένη αλλεργική αντίδραση. Αυτό βέβαια δεν είναι πολύ συχνό, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς αντιδρά ο οργανισμός του και εάν είναι αλλεργικός ή όχι μέχρι να του συμβεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθεί την περιοχή που σημειώθηκε η βλάβη».

Η καθηγήτρια δερματολογίας συμβουλεύει ότι αμέσως μετά το τσίμπημα οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει κάποιος είναι αφενός να απομακρύνει από το δέρμα του τυχόν κολλημένα πλοκάμια και όχι με γυμνά χέρια. Στη συνέχεια να ξεπλύνει την περιοχή με θαλασσινό νερό. «Σε ορισμένους που τα συμπτώματα είναι ήπια το τρίψιμο με βρεγμένη άμμο και θαλασσινό νερό μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα. Αυτό, όμως, δεν αρκεί θα πρέπει στη συνέχεια η περιοχή της βλάβης να επαλειφθεί με αλοιφή κορτιζόνης και μάλιστα επαναλαμβανόμενες φορές. Πρέπει όσοι πηγαίνουν στη θάλασσα να έχουν μαζί τους μία αλοιφή κορτιζόνης για τσιμπήματα».



Η περιπέτεια, όμως, δεν τελειώνει εκεί καθώς η κ. Γεωργίου υπογραμμίζει ότι «μπορεί το τσίμπημα να κάνει και καθυστερημένη αντίδραση. Στο σημείο του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθεί μέχρι και μελάχρωση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει η περιοχή να παρακολουθείται για μερικές ημέρες».



Ο αλλεργιολόγος Δημήτρης Χατζής, επιστημονικός συνεργάτης των νοσοκομείων του Ομίλου Υγεία,για το τσίμπημα τσούχτρας:


Εκτός από τις μέδουσες, λεοντόψαρα, λαγοκέφαλοι και άλλα είδη εισβάλουν στις ελληνικές θάλασσες

Όπως αναφέρει το EThe Magazine, ο μεγαλύτερος όγκος ξενικών ειδών που φτάνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και ονομάζονται λεσσεψιανοί μετανάστες προς τιμήν του Φερντινάρντ ντε Λεσσέψ, υπεύθυνου της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ το 1869, από όπου και καταφέρνουν να εισέρχονται. Από τη στιγμή που θα εισέλθουν στα νερά της Μεσογείου πολλά από τα ξενικά είδη δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον.

Όμως, λόγω της αύξησης της επιφανειακής θερμοκρασίας των υδάτων, επωφελείται ο εγκλιματισμός τους και στην επιτυχή εξάπλωση ορισμένων ευπροσάρμοστων ειδών. 

Τα τελευταία χρόνια αλιεύονται στις ελληνικές θάλασσες λαγοκέφαλοι που φθάνουν ακόµη και τα πέντε κιλά βάρος και το ένα µέτρο µήκος. Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη της ταχύτατης εξάπλωσής τους και της κυριαρχίας τους έναντι άλλων ειδών στις ελληνικές θάλασσες.



Πρόκειται για επικίνδυνα τοξικά ψάρια που, περνώντας από τη διώρυγα του Σουέζ, έχουν κατακλύσει το Αιγαίο.Ο πληθυσμός τους εκτοξεύτηκε το 2007 εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών στα νερά του Αιγαίου Πελάγους. Ο λαγοκέφαλος περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη Τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ), η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που θα καταναλώσει το ψάρι, αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη.

Η τεράστια μέδουσα Rhopilema nomadica εμφανίστηκε πρόσφατα στο Λακωνικό Κόλπο. Είναι η γνωστή τσούχτρα με χρώμα ανοικτό μοβ, καφετί, η οποία εμφανίζεται κατά καιρούς και στις ελληνικές θάλασσες και έχει πλοκάμια που μπορεί να ξεπερνούν σε μέγεθος τα δύο μέτρα.



Το περιβόητο μπλε καβούροι έχει γεμίσει τις θάλασσες και είναι νικητής. Εκατοντάδες τόνοι από τον νόστιμο εισβολέα αλιεύονται κάθε χρόνο στο Θρακικό Πέλαγος, στον Στρυμονικό Κόλπο, στον Θερμαϊκό, μέχρι και στον Κόλπο της Καλλονής στη Μυτιλήνη.



Πιο πρόσφατος εισβολέας είναι το ψάρι Plotosus lineatus, που μοιάζει με χέλι, είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως και έχει κατακλύσει τις θάλασσες στο Ισραήλ και στη γειτονική Τουρκία. Μπορεί να μην έχει ακόμη εντοπιστεί στην Ελλάδα αλλά τα κοπάδια αναμένεται να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους.



Το δυνητικά θανατηφόρο και άκρως επεκτατικό λεοντόψαρο έχει περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο και απειλεί με σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα αλλά και την αλιεία.



Το νέο της έλευσης του λεοντόψαρου στη «γειτονιά» μας δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ανησυχία σε κολυμβητές και ψαράδες καθώς τα αγκάθια του είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο.

Τι έδειξε η έρευνα του σλοβενικού Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογίας

Είναι πλέον τόσο μεγάλο το πρόβλημα των μεδουσών και των συγγενικών ειδών τους στις θάλασσες του πλανήτη, κοντά στις κατοικημένες παράκτιες περιοχές, που οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα πραγματικό μεδουσο-αρμαγεδδώνα.

Με κανένα τρόπο ο Κορινθιακός και ο Πατραϊκός κόλπος δεν αποτελούν κάποια εξαίρεση, απλώς έτυχε φέτος αυτοί να έχουν μέχρι στιγμής υποστεί το κύριο βάρος της επιδρομής στη χώρα μας.

Μια νέα σλοβενική επιστημονική έρευνα, που εστιάσθηκε στην Αδριατική, όπου το πρόβλημα είναι συχνό, δίνει μια άλλη διάσταση, υποστηρίζοντας ότι οι τσούχτρες (η λαϊκή ονομασία για ένα κοινό είδος μέδουσας) και τα άλλα συγγενικά ζελατινώδη θαλάσσια πλάσματα μπορεί να έχουν γίνει μεγάλος μπελάς εξαιτίας των ίδιων των ανθρώπων και των δραστηριοτήτων τους.

Οι «ένοχοι»
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρτιν Βοντόπιβετς του σλοβενικού Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research Letters», σύμφωνα με το «New Scientist», εκτιμούν ότι οι διάφορες εγκαταστάσεις μέσα στη θάλασσα, όπως οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι πλωτές ανεμογεννήτριες κ.α, μπορεί να βοηθούν στις μεδουσο-επιδρομές.

Πολλές μέδουσες ξεκινούν τη ζωή τους ως «πολύποδες» που πρέπει να προσκολληθούν σε κάποια επιφάνεια,Οι μέδουσες αποτελούν σημαντικό στοιχείο του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά μετατρέπονται σε πρόβλημα, όταν συναθροίζονται σε μεγάλους αριθμούς, καθιστώντας απαγορευτικό το κολύμπι, μπλοκάροντας τα δίχτυα των ψαράδων, ακόμη και τους αγωγούς των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, βιολογικού καθαρισμού ή αφαλάτωσης που καταλήγουν στη θάλασσα. Επιπλέον, καταβροχθίζοντας μαζικά τα νεογέννητα ψαράκια και το πλαγκτόν, αλλοιώνουν τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα.

Πολλές μέδουσες ξεκινούν τη ζωή τους ως «πολύποδες» που πρέπει να προσκολληθούν σε κάποια επιφάνεια, ιδίως σε κάποια που προεξέχει. Στη φύση σπάνια υπάρχουν τέτοιες επιφάνειες, αλλά οι άνθρωποι κατασκευάζουν ουκ ολίγες μέσα στη θάλασσα, διευκολύνοντας έτσι τις μέδουσες να πολλαπλασιασθούν. 

Είναι ενδεικτικό ότι στην Αδριατική οι πρώτες μέδουσες παρατηρήθηκαν το 1834, αλλά έως τα μέσα του προηγούμενου αιώνα αποτελούσαν σπάνιο φαινόμενο. Στις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970 εμφανίζονταν μόνο μία ή δύο φορές ανά δεκαετία, στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 έκαναν πια αισθητή την παρουσία τους περίπου στα οκτώ χρόνια κάθε δεκαετίας, ενώ από το 2000 έως σήμερα είναι πανταχού παρούσες κάθε χρόνο (ας το έχουν υπόψη αυτό όσοι επισκέπτονται τις δαλματικές ακτές...).

Άμεση σχέση με τις ανθρωπογενείς κατασκευές
Όσο πιο κοντά στα θαλάσσια ρεύματα βρίσκεται μια ανθρώπινη υπεράκτια κατασκευή, τόσο περισσότερο διευκολύνει τις μέδουσες να αναπτυχθούνΌσο πιο κοντά στα θαλάσσια ρεύματα βρίσκεται μια ανθρώπινη υπεράκτια κατασκευή, τόσο περισσότερο διευκολύνει τις μέδουσες να αναπτυχθούν.Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απότομη αύξηση στη συχνότητα των μεδουσών συνέπεσε με τον πολλαπλασιασμό στις υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου στην Αδριατική, από μόνο μία το 1968 σε περίπου 140 σήμερα. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικές προσομοιώσεις, οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις μέδουσες και στις ανθρωπογενείς κατασκευές, καθώς οι τελευταίες βοηθάνε τις πρώτες να επιβιώνουν ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο περιβάλλον τους, όπως η θαλάσσια ρύπανση.

Όσο πιο κοντά στα θαλάσσια ρεύματα βρίσκεται μια ανθρώπινη υπεράκτια κατασκευή, τόσο περισσότερο διευκολύνει τις μέδουσες να αναπτυχθούν. Σημειωτέον ότι, εκμεταλλευόμενες ένα ισχυρό ρεύμα, οι μέδουσες μπορούν να ταξιδέψουν έως 1.000 χιλιόμετρα. 

Μέδουσες βάρους 200 κιλών !

Άλλοι παράγοντες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που ευνοούν την εξάπλωση των μεδουσών, είναι η υπεραλίευση των θαλάσσιων ειδών που τρώνε τις μέδουσες, η αυξημένη απορροή στις θάλασσες θρεπτικών χημικών ουσιών κ.α.



Πάντως, για να μετριασθεί κάπως ο εκνευρισμός των καταστηματαρχών, ξενοδόχων και λουομένων στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο, ας λάβουν υπόψη τους ότι οι μέδουσες που αντιμετωπίζουν, δεν είναι τίποτε μπροστά στις μέδουσες-τέρατα (Nemopilema nomurai), πλάτους δύο μέτρων και βάρους 200 κιλών, που έχουν κατακλύσει τις θάλασσες της νότιας και ανατολικής Κίνας και τη θάλασσα της Ιαπωνίας. Στην τελευταία, κυκλοφορούν κάθε μέρα τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο από αυτές τις θηριώδεις μέδουσες.

zougla.gr