30.8.17

«Φουλ» για ανεξαρτησία το ιρακινό Κουρδιστάν: «Ναι» στο δημοψήφισμα απόσχισης από το Ιράκ


Το Συμβούλιο στο Κιρκούκ, που ελέγχει την αυτόνομη κουρδική περιοχή, πλούσια σε πετρέλαιο, του βορείου Ιράκ, ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος εντός του Σεπτεμβρίου για την απόσχιση του ιρακινού Κουρδιστάν από τον κεντρικό έλεγχο της Βαγδάτης, παρά την αμερικανική σύσταση να αναβληθεί το δημοψήφισμα.

Η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη αντιτίθεται σθεναρά στο δημοψήφισμα του ιρακινού Κουρδιστάν και μαζί της έχει συνταχθεί το Ιράν και η Συρία. Επίσης η Τουρκία έχει διακηρύξει ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
Το Κιρκούκ, μια πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία αποτελούμενη από κυρίως από Κούρδους, ενώ υπάρχει μια μικρή μειοψηφία από Άραβες και Τουρκμένους,
Την Τρίτη, 22 από τους 24 παρόντες συμβούλους, στο 41-μελές Συμβούλιο του Κιρκούκ, ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο σύμβουλος Χάλα Νουρ Εντίνε.
 Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, ο Κούρδος κυβερνήτης του Κιρκούκ, Ναίμ Εντίνε Καρίμ, περιέγραψε την ψηφοφορία ως «ιστορικό γεγονός». 
Ωστόσο, εκπρόσωπος του ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι, καταδίκασε την ψηφοφορία ως «παράνομη και αντισυνταγματική». 
«Οι επαρχίες που δεν ανήκουν στην αυτόνομη περιοχή (του ιρακινού Κουρδιστάν) δεν μπορούν να επιβάλουν αποφάσεις χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το Κιρκούκ είναι μία από αυτές τις περιοχές», είπε ο Σαάντ αλ Χαντίτι. 
Το σχέδιο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έχει επικριθεί από τη γειτονική Τουρκία και το Ιράν, τα οποία έχουν πληθυσμούς μεγάλων κουρδικών μειονοτήτων. 
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου του Κιρκούκ «είναι ένας άλλος κρίκος σε μια αλυσίδα λαθών» και «μια σοβαρή παραβίαση του ιρακινού συντάγματος». 
Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες σχετικά με την ψηφοφορία μεταξύ των πέντε εκατομμυρίων ιρακινών Κούρδων, με ορισμένους να ζητούν την αναβολή της. 
pronews