31.8.17

ΕΚΤΑΚΤΟ - Νέα κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας: Οι Αμερικανοί κλείνουν τα ρωσικά προξενεία σε Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη!


Το ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη όπως και δύο κτίρια που ανήκουν στην ρωσική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον αποφάσισε να κλείσει η αμερικανική κυβέρνηση, σε μια απόφαση η οποία θα δημιουργήσει νέο κύκλο έντονου διπλωματικού «ψυχροπολεμικού» παρασκηνίου.

Όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών η ρωσική αποστολή στο Σαν Φρανσίσκο θα πρέπει να έχει αναχωρήσει από τις ΗΠΑ μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου. Ως αιτιολογία αναφέρεται η απόφαση της Μοσχας να μειώσουν οι ΗΠΑ τα διπλωματικό τους προσωπικό στη Ρωσία.
«Απαιτούμε από την ρωσική κυβέρνηση να κλείσει τα προξενεία της σε Σαν Φρανσίσκο και ένα παράρτημα στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον», ανέφερε προ ολίγου η εκπρόσωπος του State Department Heather Nauert.
Νωρίτερα και γνωρίζοντας την αμερικανική απόφαση το Κρεμλίνο μέσω του εκπροσώπου του Dmitry Peskov είχε αναφέρει ότι η Ρωσία λυπάται για τα μη φιλικά βήματα που ακολουθούν οι ΗΠΑ, τα οποία όμως δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.
«Λυπούμαστε για την μη εποικοδομητική στάση που ακολουθούν οι ΗΠΑ και φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε μη φιλικά και πολλές φορές εχθρικές πράξεις εναντίον μας αναπάντητες», σημείωσε ο  Peskov.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ακόμη πως η Ρωσία δεν ήταν αυτή που ξεκίνησε την κρίση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών
«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επαναλάβει την επιθυμία της Μόσχας για τη δημιουργία καλών σχέσεων με την Ουάσιγκτον βασισμένη  στο αμοιβαίο όφελος και την εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η συνεπής πολιτική του προέδρου Πούτιν» είπε ο Peskov για να συνεχίσει:

«Από παράδοση είμαστε υπέρ των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Επιπρόσθετα πιστεύουμε ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να έχουν ως στόχο την παγκόσμια σταθερότητα και την ειρήνη».  
pronews