16.8.17

Φοβούνται τις αναζωπυρώσεις στο Καπανδρίτι


Δύο καναντέρ και τρία ελικόπτερα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας - Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς την νύχτα, καθώς κόπασαν οι άνεμοι - Παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα - Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής σε όλη την περιοχή

Ελαφρώς καλύτερη βρήκε το ξημέρωμα της Τετάρτης την κατάσταση στο μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που κατακαίει την Ανατολική Αττική από το απόγευμα της Κυριακής, καθώς οι άνεμοι κόπασαν την νύχτα και δεν είχαμε καμία σημαντική αναζωπύρωση. Με το πρώτο φως της ημέρας, λίγα λεπτά μετά τις έξι το πρωί, πετούν στην περιοχή δύο καναντέρ και τρία ελικόπτερα που πραγματοποιούν ρίψεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο όσο καλύτερα γίνεται την φωτιά, πριν ενισχυθούν και πάλι οι άνεμοι.

Η Πυροσβεστική παραμένει εξάλλου σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς και για σήμερα Τετάρτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή παραμένει πολύ υψηλός, σε επίπεδο «4» και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν μέσα στην ημέρα. 

Στο Καπανδρίτι, που έφτασε χθες η φωτιά, αλλά και σε όλο το μέτωπο, στον Κάλαμο και στον Βαρνάβα είχαμε όλο το βράδυ μικροεστίες που όμως αντιμετωπίστηκαν επί τόπου από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Εξάλλου επί τόπου παραμένουν 85 οχήματα της Πυροσβεστικής με 220 πυροσβέστες, 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.


Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου εξάλλου, η αύξηση της έντασης των ανέμων προκάλεσε νέες αναζωπυρώσεις με τους πυροσβέστες να έχουν φτιάξει μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στην έξοδο της χαράδρας στο Μετόχι όπου δίνεται η βασική «μάχη» ελπίζοντας ότι έτσι θα ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς. 

Η φωτιά όμως, κυρίως με την βοήθεια των ανέμων κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς Πολυδένδρι και Μαλακάσα, με την αγωνία να χτυπά «κόκκινο» νωρίς το απόγευμα. Ευτυχώς οι χειρότεροι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν και η φωτιά δεν επεκτάθηκε.

Αν και με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούσαν τρία Καναντέρ και έξι ελικόπτερα, το έργο των πυροσβεστών ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής το μέτωπο της φωτιάς στην Ανατολική Αττική είναι τεράστιο καθώς ξεκινάει από τον Κάλαμο και φτάνει μέχρι το Καπανδρίτι.

Όπως λένε οι επιτελείς της πυροσβεστικής το μέτωπο είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί επειδή είναι σε δύσβατη περιοχή.

Για δεύτερη φορά δε, ξεκαθαρίστηκε χθες από την πυροσβεστική ότι αν και υπάρχουν καταγγελίες από κατοίκους για εκρήξεις πριν την έναρξη της πυρκαγιάς στον Κάλαμο την Κυριακή, εντούτοις αυτές εξετάζονται και επομένως δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα για το αίτιο πρόκλησης της μεγάλης φωτιάς.








πηγη: protothema