19.8.17

Επίθεση στην Ισπανία: Αστυνομικός εξουδετερώνει μόνος τέσσερις τρομοκράτες


Η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στην Ισπανία, λίγες ώρες μετά το μακελειό στη Βαρκελώνη, έλαβε χώρα σε τουριστικό θέρετρο. Με αυτοθυσία ένας Καταλανός αστυνομικός αντιμετώπισε και σκότωσε τέσσερις από τους πέντε δράστες. 
Μπαράζ επιθέσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ισπανία, αφού μετά την τρομοκρατική ενέργεια στη Βαρκελώνη που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, πέντε τρομοκράτες επιχείρησαν να ρίξουν ένα AUDI A3 σε πεζούς στην πόλη Καμπρίλς. Άλλωστε οι αρχές συνδέουν τα δύο τραγικά περιστατικά με έκρηξη σε σπίτι, σε άλλη πόλη κοντά στη Βαρκελώνη πριν από μερικά εικοσιτετράωρα.
Οι νεότερες πληροφορίες για το δεύτερο περιστατικό στην πόλη Καμπρίλς κάνουν λόγο για έναν (ή μία, ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν πως πρόκειται για γυναίκα) αστυνομικό που αντιμετώπισε μόνος πέντε τρομοκράτες, όταν ο συνάδελφός του τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Ο Καταλανός αστυνομικός εξουδετέρωσε τέσσερις από αυτούς, ενώ σύμφωνα με τις αρχές δέχεται ψυχολογική υποστήριξη έπειτα από το περιστατικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, οι τρομοκράτες χτύπησαν τρεις πολίτες με το αυτοκίνητό τους, πριν επιτεθούν σε βάρος περιπολικού που βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στο σημείο. Στη συνέχεια εξήλθαν του οχήματος κρατώντας μαχαίρια και τσεκούρια. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο αστυνομικός έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου σκοτώνοντας τέσσερις από τους πέντε. Ο τελευταίος διέφυγε, τραυματίζοντας με μαχαίρι στο πρόσωπο έναν πεζό. Εντοπίστηκε και έπεσε νεκρός λίγο αργότερα από άλλο αξιωματικό της αστυνομίας.
Από την επίθεση, σκοτώθηκε μια γυναίκα και πέντε ακόμη άνθρωπο τραυματίστηκαν. 
Όπως μεταδίδει η Guardian τέσσερις ύποπτοι - τρεις Μαροκινοί και ένας Ισπανός - συνελήφθησαν για εμπλοκή τους στην τρομοκρατική επίθεση. Οι αρχές πιστεύουν πως οι δύο επιθέσεις, στην Λας Ράμπλας και στην πόλη Καμπρίλς συνδέονται με έκρηξη σε σπίτι σε άλλη μικρή πόλη, το Αλκανάρ, περίπου 170χλμ από την Βαρκελώνη.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην πόλη Καμπρίλς, στην Καταλονία, όπως μετέδωσε το προπαγανδιστικό όργανό της, το "πρακτορείο" Amaq. Το ΙΚ, που είχε αναλάβει μέχρι τώρα την ευθύνη μόνο για την επίθεση της Πέμπτης στη Βαρκελόνη, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι "δύο αποσπάσματα τζιχαντιστών" διέπραξαν τις δύο επιθέσεις που είχαν ως στόχο "συγκεντρώσεις των σταυροφόρων".

Αναζητείται ένας ακόμη ύποπτος

Ο Τζουζέπ Λιουίς Τραπέρο, επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, τόνισε παράλληλα πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν. «Παραμένει πιθανό αλλά, αντίθετα με όσα ξέραμε πριν από τέσσερις ώρες, αποδυναμώνεται», είπε ο Τραπέρο σε τηλεοπτικό δίκτυο της περιοχής. Ο οδηγός εγκατέλειψε το φορτηγάκι και διέφυγε την Πέμπτη, αφού έπεσε πάνω σε περιπατητές στη Λας Ράμπλας, τον πιο γνωστό δρόμο της Βαρκελώνης, αφήνοντας πίσω του δεκατρείς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, τόσο τουρίστες όσο και ντόπιους.
Αν και η αστυνομία, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε επιβεβαιώσει τον θάνατο του Μούσα Ουκαμπίρ, που εκτιμάται ότι είναι 17 ετών και είναι αυτός που οδηγούσε το μοιραίο βαν στην επίθεση της Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα, τόσο το BBC όσο και τοπικά μέσα της Ισπανίας αναφέρουν ότι σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, καθώς ένα βαν έκανε ζιγκ-ζαγκ κατά μήκος του δημοφιλούς τουριστικού δρόμου
.
news247