15.8.17

Αγορά 4 μεταχειρισμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-215 φέρνουν οι φωτιές!


Προς αγορά τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair,μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές! Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εισηγείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την αγορά τεσσάρων CL 215 από τον Καναδά!

Πρόκειται για τον παλαιότερο τύπο CL που είχαν παρουσιάσει μια σειρά προβλημάτων.
Ο Καναδάς τα βγάζει προς πώληση και το κόστος της αγοράς τους εκτιμάται περίπου στα 15 εκατομμύρια δολάρια. Όπως λένε όσοι έχουν κάνει την εισήγηση, “έχουν τις μισές ώρες από τα δικά μας CL 215”.
Η συζήτηση για αγορά κι άλλων εναέριων πυροσβεστικών μέσων γίνεται αρκετά χρόνια.Χρειαζόμαστε κι άλλα πυροσβεστικά; Είναι αυτό το πρόβλημά μας για την πυρόσβεση;
Η Ελλάδα διαθέτει 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair. Ο ιδανικός αριθμός θα ήταν 20, αλλά και τα 18 αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους -αν όχι τον μεγαλύτερο- στόλους πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ευρώπη.Τα 11 απ΄ αυτά είναι 215 και τα υπόλοιπα 7 είναι πιο σύγχρονα 415. Ακόμη και τα παλαιά 215 δεν πάσχουν από κάτι άλλο εκτός από ανταλλακτικά! Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: γιατί θα πρέπει να δώσουμε 15 εκατομμύρια για τέσσερα παλαιά αεροσκάφη και να μην αγοράσουμε μ΄ αυτά τα χρήματα ένα πακέτο ανταλλακτικών που θα δώσουν την απαιτούμενη διαθεσιμότητα.
Να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν προχωρήσει η πρόταση για την αγορά των τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών,δεν αναμένεται να ενταχθούν σε επιχειρησιακή δράση πριν από την αντιπυρική περίοδο του 2019.
Τελευταίο ερώτημα αλλά νομίζουμε πιο σημαντικό: έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα είναι τα εναέρια μέσα της; Ή μήπως πρέπει να εξετάσουμε πρώτα απ΄ όλα πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα πυρκαγιές στο έδαφος;
militaire