3.8.17

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Λαγονήσι. Κάηκε σπίτι και οχήματα ενώ τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες


Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι επί της Λ. Αναβύσσου ανάμεσα σε οικόπεδα και σπίτια. Κάηκε ένα σπίτι. Πλέον μόνο μικροεστίες και καπνοί στην περιοχή.Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν όταν κυκλώθηκαν από τις φλόγες. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων. 

*Κείμενο: Θοδωρής Παναγιωτίδης, Ρεπορτάζ από το σημείο: Μάνος Φραγκιουδάκης

Για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Αττικής βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν πύρινο εφιάλτη που ξέσπασε εντός οικοπεδικών χώρων και ανάμεσα στα σπίτια.
Οι φλόγες κύκλωσαν δύο πυροσβεστικά οχήματα που άρπαξαν φωτιά και τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά με εγκαύματα 3 πυροσβέστες από τους 4 που επέβαιναν σε αυτά. Τα τραύματά τους είναι περισσότερο στα χέρια, διακομίστηκαν στο 251 ΓΝΑ και τους παρέχονται οι Πρώτες Βοήθειες. Μάλιστα, στο Νοσοκομείο μεταβαίνουν ο Αρχηγός του ΠΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας για να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για την κατάσταση των πυροσβεστών που τραυματίστηκαν.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ:


Το πύρινο μέτωπο απέκτησε μεγάλη ταχύτητα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και τύλιξαν ένα σπίτι στις φλόγες και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ κύκλωσαν και τους πυροσβέστες που μάχονταν να θέσουν περίμετρο.
Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση σε οικόπεδα στην συμβολή της Λ. Αναβύσσου με την οδό Παπανδρέου στο Λαγονήσι, κυριολεκτικά ανάμεσα στα σπίτια.
Παρότι πλέον η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και υπάρχουν μόνο μικροεστίες με καπνό χωρίς φλόγα, επιχειρούν 50 άντρες με 25 οχήματα, μαζί με τους εθελοντές και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ για τα εναέρια δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν.
Στο σημείο απαγορεύεται η κυκλοφορία από την Τροχαία, με εξαίρεση βεβαίως τα οχήματα τις Πυροσβεστικής στην Λ. Αναβύσσου από το ύψος της Λ. Καλυβίων έως την Οδό Μονής Αρκαδίου και στην Λ. Αναβύσσου έως λίγο πριν την Παραλιακή Αθηνών-Σουνίου.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα στην περιοχή είναι οι εξαιρετικά δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, εντάσεων 6-7 μποφόρ, μη τυχόν αυτό προκαλέσει αναζωπυρώσεις, ενώ σίγουρα θα τύχουν διερεύνησης από τις Αρχές τα περιστατικά απανωτών πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα από οικόπεδα.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Ήλιδα Ηλείας

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι σε δασική έκταση και σε δύσβατο σημείο, δίχως να απειλείται κατοικημένη περιοχή στο σημείο Ωραία του Δήμου Ήλιδας Ηλείας. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα

 Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα Πέμπτη 3 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια, Βοιωτία)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

news247