13.7.17

Α. Τσίπρας για Κυπριακό: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας - Δυστυχώς έχουμε πολύ κακούς γείτονες» (βίντεο,upd)


Διατεθειμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Ελληνισμού με κάθε κόστος είναι η Ελλάδα όπως δήλωσε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας αποστέλλοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ τόνισε ότι «δυστυχώς δεν έχουμε καλούς γείτονες».

«Εμείς δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε «γαβγίζουμε» πολύ, προασπίζουμε όμως αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά μας»
Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Σέρβο πρόεδρο.
Για την εξωτερική πολιτική έχω μία ρήση στο μυαλό μου: «αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει πολύ. Αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε «γαβγίζουμε» πολύ, προασπίζουμε όμως αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».
«Οι εξελίξεις δεν μας κάνουν ευτυχείς. Οι τελευταίες εξελίξεις με το Κυπριακό αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη»
Eρωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο, o Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.
Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σσ: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο
» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Τόνισε δε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σσ: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».
pronews