13.7.17

Κινητά -tablets: Πόσο θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από το "χαράτσι" που θα επιβληθεί


Το ... «χαράτσι» του υπουργείου Πολιτισμού που επιβάλλεται από το 1993 σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, άλλες ηλεκτρονικές συσκευές - ακόμη και στο χαρτί φωτοτυπίας- επεκτείνεται και στα κινητά τηλέφωνα και τα tablets. Η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων».

Οι ... "χαμένοι" της υπόθεσης θα είναι και οι καταναλωτές αφού προβλέπεται νέο χαράτσι για όσους πρόκειται να αγοράσουν κινητό τηλέφωνο ή tablet.Και αυτό γιατί η εν λόγω διάταξη αφορά στην «εύλογη αμοιβή για ιδιωτική αναπαραγωγή», η οποία έχει στόχο την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς.
Η επιβάρυνση αυτή, η οποία ισχύει ήδη για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι της τάξης του 1% επί της λιανικής τιμής σε κινητά και tablets, ενώ ανεβαίνει στο 6% για συσκευές ήχου και εικόνας.
Αντίστοιχη επιβάρυνση προβλέπεται και για τα αποθηκευτικά μέσα (usb, flash μνήμες, σκληρούς δίσκους). Η λογική για αυτό το «χαράτσι» είναι η εξής: Με αυτά τα μέσα μπορεί να αντιγραφεί παρανόμως η πνευματική ιδιοκτησία των καλλιτεχνών και για αυτό τον λόγο επιβάλλεται μια πρόσθετη επιβάρυνση η οποία πηγαίνει προς τους παραγωγούς περιεχομένου. Μάλιστα την επιβάρυνση αυτή καλείται θεωρητικά να την πληρώσει ο έμπορος αλλά ουσιαστικά μεταφέρεται στον καταναλωτή και στην τελική τιμή του προϊόντος.
Η επιβάρυνση αυτή επεκτείνεται με το σχέδιο νόμου και στα κινητά και tablets με μνήμη RAM τουλάχιστον 4 GB, τα οποία το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί –αυθαίρετα- ότι μπορούν να «αντικαθιστούν τους υπολογιστές ως προς κάποιες λειτουργίες τους».
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι αντίστοιχες επιβαρύνσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές επιβάλλονται και σε άλλες χώρες όπως η Κροατία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Γερµανία, η Πορτογαλία και η Λετονία.
businessnews

__________________________________
Η επόμενη φορολόγηση θα αφορά το... χαρτί υγείας, το οποίο θα χαρακτηριστεί είδος...πολυτελείας!
Juan