15.7.17

Σε παροξυσμό ο τούρκος Πρόεδρος, τα βάζει με τους Έλληνες!


Ο Ερντογάν παρομοίασε τους Έλληνες με τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου!

Στα ύψη και πάλι ο εθνικός παροξυσμός στην Τουρκία λόγω της εθνικής γιορτής το Σάββατο, όπως έχει αναδειχθεί, η πρώτη επέτειος από την απόπειρα του πραξικοπήματος, και ενώ «χτίζει» κλίμα έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε μία περίεργη ιστορική παρομοίωση σε ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι:

«Αυτό που στόχευαν όλες οι ξένες δυνάμεις από τα Δαρδανέλια και μετά ξεκινώντας από τη Σμύρνη μέχρι την Άγκυρα, καταλαμβάνοντας τη χώρα μας, το ίδιο προσπάθησαν και στις 15 Ιουλίου οι πραξικοπηματίες», είπε υπονοώντας ότι οι Έλληνες και οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να καταστρέψουν κατά τον ίδιο τρόπο την Τουρκία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.
Και συνεχίζοντας τον εθνικιστικό του ειρμό, είπε: «Το τουρκικό έθνος έναν αιώνα μετά τα Δαρδανέλια και τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας θυμήθηκε ξανά και με πιο δυναμικό τρόπο την ταυτότητά του και ξαναήρθε σε επαφή με το ένδοξο παρελθόν του. Ο στόχος των πραξικοπηματιών, χρησιμοποιώντας σύγχρονα όπλα, προκειμένου να επιβληθούν στο έθνος, ήταν να αδειάσουν τους δρόμους και τις πλατείες και να αναλάβουν τη διαχείριση της χώρας. Αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί το έθνος δεν σταμάτησε μπροστά από τα τανκς, ίσα ίσα ανέβηκε πάνω σε αυτά».

Τουρκία: Απολύθηκαν σήμερα άλλοι 7.000 αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι

Εν τω μεταξύ το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας δεν έχει προηγούμενο. Η τουρκική κυβέρνηση απέλυσε την Παρασκευή, περισσότερους από 7.000 αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και πανεπιστημιακούς, παραμονή της πρώτης επετείου από το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα εντάσσεται στα μέτρα καταστολής που υιοθετήθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν που σήμερα ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.
Συνολικά έχουν απολυθεί ή τεθεί σε υποχρεωτική αργία περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι και έχουν συλληφθεί 50.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, καθηγητές και άλλοι. Με βάση το τελευταίο διάταγμα απολύονται 2.303 αστυνομικοί (μεταξύ αυτών και ορισμένοι υψηλόβαθμοι) και 302 πανεπιστημιακοί καθηγητές. Επίσης, χάνουν τον βαθμό τους 342 απόστρατοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι, οι περισσότεροι πολίτες, σκοτώθηκαν πέρσι τον Ιούλιο, όταν ένα μικρό μέρος του στρατού προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ερντογάν.

fimotro.gr