16.7.17

Γιούνκερ για Τουρκία:Αν υιοθετήσει θανατική ποινή τέλος η ΕΕ


Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέστησε εκ νέου σαφές πως η αν η Τουρκία υιοθετήσει την θανατική ποινή κλείνει η πόρτα της ΕΕ προς την Τουρκία, καλώντας παράλληλα τη χώρα να προσδιορίσει σαφώς τη θέση της για την Ευρώπη και να ενστερνιστεί ρητά τις ευρωπαϊκές αξίες.

"Έναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη εξακολουθεί να τείνει το χέρι στην Τουρκία. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της και σε δύσκολους καιρούς. Αναμένω τώρα ότι και η Τουρκία θα προσδιορίσει σαφώς τη θέση της για την Ευρώπη και ότι θα ενστερνιστεί ρητά τις ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρει μεταξύ άλλων κ. Γιούνκερ σε άρθρο του στην κυριακάτικη «Bild».
Σημειώνει πως «ως Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να είναι ο γείτονάς μας δημοκρατικός, σταθερός και οικονομικά επιτυχημένος. Εύχομαι η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη αντί να απομακρύνεται από εμάς. Γι` αυτό και κάναμε τα πάντα ώστε να δρομολογήσουμε τη φιλελευθεροποίηση της βίζας και να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση, εάν το θέλει η Τουρκία».
«Ένα πράγμα πρέπει όμως να είναι σαφές: όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αποδέχεται τις αξίες της Ένωσης. Σε μία τέτοια ένωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου είναι λ.χ. ασύμβατο δημοσιογράφοι, όπως ο ανταποκριτής της Welt Ντενίζ Γιουτσέλ, να κρατούνται στις φυλακές χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεχίζει: «Σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή η κυβέρνησή της θα έχει κλείσει την πόρτα της ένταξης στην ΕΕ ».
Προσθέτει όμως ότι κατά την τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκόμισε την εντύπωση πως «αναζητά την προσέγγιση με την Ευρώπη, αντί να την αποστρέφεται».\
Πηγή: ΚΥΠΕ /sigmalive