18.7.17

Από Σεπτέμβριο η νέα απόπειρα... κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας - «Όταν θα ξέρουμε το αποτέλεσμα της γεώτρησης»


Kοινό μέτωπο του Ελληνισμού κατά των τουρκικών -και όχι μόνο- μεθοδεύσεων δημιουργούν η ελληνική και η κυπριακή ηγεσία ενόψει του δεύτερου γύρου πιέσεων που ετοιμάζει η Άγκυρα από Σεπτέμβριο μαζί με το Λονδίνο και τον ΟΗΕ που χρησιμοποιεί ως ειδικό διαπραγματευτή του τον «απίθανο» και γνωστό για τις φιλοτουρκικές τους θέσεις Ε.Έιντε.

Η Άγκυρα αναμένεται να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη νέα «πρότασή» της (που είναι ίδια με την παλιά απλά με λιγότερα κατοχικά στρατεύματα) τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Φυσικά δεν είναι τυχαίο όλο αυτό αφού τότε θα έχουν τελειώσει οι γεωτρήσεις της ΤΟΤAL στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και όλοι πλέον θα γνωρίζουν την ποσότητα του «γαλάζιου χρυσού» που  κρύβεται κάτω από τον βυθό.
Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η αποφυγή αρνητικών εξελίξεων από «ατυχείς ενημερώσεις», καθώς αναμένεται η παράθεση των γεγονότων του Κραν Μοντάνα από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε όπως αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος». Στη Νέα Υόρκη, για να παραθέσουν τις δικές τους απόψεις επί των εξελίξεων, βρίσκονται οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. 
Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα στις 10.30 το πρωί στην παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, προκειμένου να γίνει ενημέρωση επί των εξελίξεων. 
Επίσης, αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη πως από μέρους της Τουρκίας δεν εκτιμάται ότι θα προκύψει κίνηση στο Κυπριακό πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου. 
Πάντως, σήμερα θα βρίσκεται στα κατεχόμενα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για σειρά επαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, βασικό ζητούμενο στη συνάντηση Ακιντζί-Τσαβούσογλου είναι ο καθορισμός ενός νέου οδικού χάρτη για το Κυπριακό. 
Θα απαιτηθεί να παραμείνει ο κατοχικός Στρατός αλλά σε μικρότερο αριθμό και φυσικά να παραμείνουν ενεργά τα εγγυητικά επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας ενημέρωσαν χθες για την πορεία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα το Συμβούλιο της ΕΕ. Ο Ιωάννης Κασουλίδης στην παρέμβασή του διαμήνυσε πως το μπαλάκι στο Κυπριακό είναι στην Τουρκία και ξεκαθάρισε πως απορρίπτονται από κυπριακής πλευράς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. 
Χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις δύο συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου στη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκαν τα κόμματα επί των συνομιλιών.
Κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας οι επικρίσεις από πλευράς κομμάτων για τους χειρισμούς που έγιναν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τόσο πριν όσο και στη διάρκεια των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα. Παράλληλα, τα κόμματα υπέδειξαν πως θα πρέπει να γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί εφ’ εξής και να μην επιδειχθεί βιασύνη για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών.
pronews