17.7.17

Επάγγελμα "χαρτζιλίκι"


Η μαμά και ο μπαμπάς είναι οι… εργοδότες του 48% των Ελλήνων ηλικίας 18-35 ετών, με μεγάλη ποσοτική έρευνα της διαΝΕΟσις να δείχνει ότι το χαρτζιλίκι είναι η βασική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες νέους στη χώρα μας. 


​Το χαρτζιλίκι είναι πιο συχνή πηγή εισοδήματος συγκριτικά με τη «μισθωτή εργασία»!Τα στοιχεία της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από την MRB στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CUPESSE, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν ότι το χαρτζιλίκι είναι πιο συχνή πηγή εισοδήματος συγκριτικά με τη «μισθωτή εργασία» (45%)!





Τα στοιχεία της ίδιας έρευνας δείχνουν ότι το 29% των νέων πιστεύει ότι το βιοτικό του επίπεδο θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών του στο μέλλον. 

Έτοιμοι να μετακομίσουν  
Το 41% των νέων δήλωσε, μάλιστα, διατεθειμένο να μετακομίσει στο εξωτερικό για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον ή να βρει δουλειά. 



Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, το 46%, εμφανίστηκε πρόθυμο για κάποια μετακόμιση εντός Ελλάδας, εάν αυτό, φυσικά, θα του διασφάλιζε μια θέση εργασίας. 

Το προφίλ των νέων Ελλήνων 

Περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόμενοι από τους γονείς τους -31% έναντι 54%- δηλώνουν οι νέοι Έλληνες. 

​Οι γονείς είναι πιο πρόθυμοι να ρισκάρουν απ' ό,τι τα παιδιά τουςΠαρότι έχουν ελαφρώς καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γονείς τους, συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις. Εμφανίζονται, όμως, πιο δραστήριοι στα πολιτικά, ενώ παράλληλα, όπως φαίνεται, εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς. 

Οι γονείς τους, ωστόσο, ασχολούνται πολύ περισσότερο με πολιτιστικά δρώμενα -57% έναντι 43%. Η νέα γενιά είναι, παράλληλα, πιο φοβική από την παλαιότερη. Παρότι παράδοξο, οι γονείς είναι πιο πρόθυμοι να ρισκάρουν απ' ό,τι τα παιδιά τους. 

Ανεργία 

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, ο συνδυασμός χαμηλής μόρφωσης, έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς και οικονομικής ανεπάρκειας στους γονείς έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στα παιδιά τους, σε σχέση με τα παιδιά γονέων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.



Οι νέοι που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ανεξάρτητα από ποιους γονείς προέρχονται, είναι κυρίως νέοι οι οποίοι δεν θεωρούνται «ενεργοί πολίτες», αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς, δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι και δεν αφιερώνουν χρόνο στην πνευματική τους καλλιέργεια.

Σημειώνεται ότι την ποσοτική έρευνα πραγματοποίησε η MRB σε δείγμα περίπου 1.500 νέων Ελλήνων από όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα 500 γονέων των νέων αυτών.

zougla