11.7.17

Τουρκία: Νέες συλλήψεις για σχέσεις με τον Φ. Γκιουλέν και το περσινό πραξικόπημα


Σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu οι τουρκικές αρχές ζήτησαν τη σύλληψη 105 ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της πληροφορικής και οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει συλλάβει 52 από τους 105 σε οκτώ επαρχίες, μεταξύ αυτών και πρώην υπαλλήλους του επιστημονικού ερευνητικού συμβουλίου της Τουρκίας (TUBITAK) και της αρχής τηλεπικοινωνιών.
Όπως αναφέρουν οι αρχές, οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούσαν το ByLock, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων την οποία σύμφωνα με την Άγκυρα χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η Άγκυρα κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Εξάλλου χθες Δευτέρα οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για 72 μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην σύμβουλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

pronews