1.7.17

Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων – Σε πόσες δόσεις θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ


Σε πέντε δόσεις θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι πολίτες, οι οποίοι θα δώσουν τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα στο κράτος, ποσό αντίστοιχο με το περσινό.
Η καταβολή του φετινού φόρου πρόκειται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018, ενώ η εκκαθάριση του φόρου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, υπενθυμίζεται πως το 2016 εισπράχθηκαν 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 550 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον εισπρακτικό στόχο. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί και το ότι η είσπραξη το 2016 περιλαμβάνει και την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων από τη βεβαίωση ΕΝΦΙΑ για το 2015, ενώ από τη βεβαίωση του φόρου για το 2016 δεν περιλαμβάνεται η τελευταία δόση, η οποία εισπράχθηκε τον φετινό Ιανουάριο.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της κτηματαγοράς.
Στόχος όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018, να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα υπολογισμού των αξιών των ακινήτων με βάση τις αγοραίες τιμές τους και όχι τις σημερινές αντικειμενικές.
Συνέπεια των παραπάνω, είναι να μειωθούν οι φορολογητέες αξίες πολλών ακινήτων που στα χρόνια της κρίσης υπέστησαν μείωση της πραγματικής τους αξίας έναντι της αντικειμενικής που ισχύει σήμερα.

tribune