8.7.17

Την ύπαρξη θερμοβαρικής βόμβας στο τουρκικό οπλοστάσιο αποκάλυψε η Αγκυρα (βίντεο)


Η Αγκυρα παρουσίασε  την θερμοβαρική έκδοση μιας βόμβας χρησιμοποιώντας ως πλατφόρμα μια βόμβα ελεύθερης πτώσης Μk-82 των 500 λιβρών.

Η τουρκική θερμοβαρική βόμβα (fuel-air-bomb), λειτουργεί με εκρηκτικό μείγμα, για παράδειγμα, στη βάση των πτητικών υδρογονανθράκων. Με την έκρηξη πάνω από το στόχο, το μείγμα απελευθερώνεται και αναμιγνύεται με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο για να σχηματίσει ένα ισχυρό εκρηκτικό σύννεφο, που εκρήγνυται μετά από 100-140 ms, μετά την απελευθέρωση του.
Τον περασμένο Μάιο στην έκθεση αμυντικού υλικού IDEF 2017 στην Κωνσταντινούπολη, έγινε γνωστό πως το Συμβούλιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Τουρκίας (ΤUBITAK), σε συνεργασία με κέντρα έρευνας και ανάπτυξης όπως το SAGE.
Η θερμοβαρική βόμβα όταν εκραγεί στον στόχο, το μείγμα απελευθερώνεται και αναμιγνύεται με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο προκαλώντας έκρηξη μετά από 100-140 ms, με τρομακτική καταστρεπτική δυνατότητα…
Με μια τέτοια έκρηξη, δημιουργεί ένα ωστικό κύμα με υπερηχητικές ταχύτητες, έως 3 km/sec. Αναπτύσσεται επιπλέον πίεση, η οποία μπορεί να φθάσει τα 30 kg/cm2. Παράλληλα πίσω από το ωστικό κυμα, δημιουργείται ένα υψηλό κενό, το οποίο όπως μια ηλεκτρική σκούπα, αναρροφά τον αέρα και τα στερεά σωματίδια.
Η καταστροφική δυνατότητα του μείγματος καυσίμου-αέρα στα εμπόδια είναι πολύ χαμηλή. Αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα πιο καταστροφικό όπλο για τον άνθρωπο. Με την έκρηξη του, όσοι δεν χάνουν τη ζωή τους από τη φωτιά, σκοτώνονται από την έκθεσή τους στο πανίσχυρο ωστικό κύμα και το κενό.
Επί της ουσίας καθώς οι θερμοβαρικές βόμβες εκρήγνυνται, ανατινάζουν τον αέρα με ιδιαίτερα φονικά αποτελέσματα.
Δείτε σχετικό βίντεο:
pronews