6.7.17

Τούρκοι αξιωματικοί που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ στη Γερμανία μπορεί να κατηγορηθούν για κατασκοπεία


Το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού έχει δώσει γραπτή εντολή σε Τούρκους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ, οι οποίοι υπηρετούν στη Γερμανία, να κατασκοπεύουν πρώην συναδέλφους τους, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο, το οποίο αποκάλυψαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί WDRNDR και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ).
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, όλοι οι Τούρκοι οι οποίοι υπηρετούν στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και την Αμερική, οφείλουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για απολυμένους -μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016- στρατιωτικούς, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία.

Στη Γερμανία έχουν ζητήσει -και λάβει- πολιτικό άσυλο αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι.
Στο έγγραφο απαριθμούνται λεπτομερώς οι πληροφορίες τις οποίες πρέπει να συλλέγουν: τι δουλειά κάνουν οι πρώην αξιωματούχοι, αν έχουν ζητήσει άσυλο, τι είδους επαφές έχουν με το ΝΑΤΟ και τις ξένες κυβερνήσεις, αν έχουν επαφές με Τούρκους που ζουν σε αυτές τις χώρες, τις διευθύνσεις τους και τις ενδεχόμενες επαφές των απολυθέντων στρατιωτικών με μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι δραστηριότητες αυτές, όμως, θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, να στοιχειοθετήσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της κατασκοπείας και θα ήταν ποινικά κολάσιμες.
Τις τεταμένες σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας επιβαρύνει ήδη το γεγονός ότι διεξάγονται έρευνες κατά 20 Τούρκων πολιτών υπόπτων για κατασκοπεία επι γερμανικού εδάφους.
Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι έρευνες της γερμανικής ομοσπονδιακής Εισαγγελίας κατά άγνωστων μελών της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας (ΜΙΤ), οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι κατασκόπευαν στην Γερμανία, φερόμενους ως υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτη, ενώ οι γερμανικές Αρχές δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη.
pronews