4.7.17

«Θησαυρό» 3,6 δισ. ευρώ έτρεξαν να δηλώσουν φοροφυγάδες για να γλιτώσουν


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η… προσέλευση φοροφυγάδων κατά τη διαδικασία της οικειοθελούς αποκάλυψης «αδήλωτων» εισοδημάτων, καθώς όπως όλα δείχνουν παρά τους υψηλούς συντελεστές φορολόγησης, πολλοί παραβάτες έσπευσαν υπό το φόβο των ποινικών κυρώσεων να εκμεταλλευθούν την ποινική τους αμνήστευση, αποδεχόμενοι να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Και αυτό διότι, παρά τους υψηλούς συντελεστές πρόσθετων φόρων, ο φόβος των ποινικών κυρώσεων και -πολύ περισσότερο- τα… ραβασάκια που πήραν χιλιάδες φορολογούμενοι οδήγησαν πολλούς στα γκισέ των εφοριών.

Όπως αποκάλυψε χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι τις αρχές Ιουνίου είχαν δηλωθεί σχεδόν 3,6 δισ. ευρώ από αδήλωτα εισοδήματα, επιβεβαιώνοντας πως η νομοθετική πρωτοβουλία πιάνει τόπο, καθώς φοροφυγάδες… συνωστίζονται για να δηλώσουν το «μαύρο χρήμα».
Πέραν τούτου ωστόσο, επιβεβαιώνεται αυταπόδεικτα ακόμα ένα γεγονός: Η ανικανότητα όσων πέρασαν από καίρια πόστα προκειμένου να επιβάλουν τον νόμο
Ως προς την ανθρωπογεωγραφία των καταθετών που σπεύδουν να δηλώσουν το μαύρο χρήμα πάντως, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει πως η πλειοψηφία τους αφορά σε καταθέτες που δηλώνουν έως και 300.000 ευρώ, ενώ λιγότεροι είναι οι πολυεκατομμυριούχοι που έχουν κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης υπό την προϋπόθεση να περάσουν από το κρατικό ταμείο.
Τα έως τώρα στοιχεία επιτρέπουν την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο, καθώς προκύπτει πως τα οφέλη θα είναι σημαντικά και θα φθάσουν το μισό δισ. ευρώ, ποσό που θα ενισχύσει εκτάκτως τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν αποκλείεται να διοχετευθεί σε κοινωνικές δράσεις ως κίνηση υψηλής σημειολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η ρύθμιση πάντως, όπως προκύπτει από το υπουργείο οικονομικών θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού έχει πάρει παράταση, με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά στη συνέχιση του ενδιαφέροντος, παρά τις παγίδες που εγκυμονεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τυχόν παραγραφή φορολογικών αδικημάτων.

tribune.gr