18.7.17

Παρουσίαση …τοπικών προϊόντων από την 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στο ΓΕΣ!


<<Εισβολή>> στο κτίριο του Γενικού Επιτελείου Στρατού έκαναν δυναμεις της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ”Ιερός Λόχος” και έχουν ”ταμπουρωθεί” στον Α’  όροφο, λίγο πριν την Λέσχη!Δυο πλήρως εξοπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων , με πλήρη εξάρτυση και για υποβρύχιο αγώνα, στέκονται αποφασιστικοί στην είσοδο της ”φωλιάς ” τους και….

Πρόκειται φυσικά για μια …στατική έκθεση προσωπικού και μέσων της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ”Ιερός Λόχος” – εμπλουτισμένη με εικόνες και προϊόντα μερικών από τις περιοχές ( νησιά ) που εδρεύουν και για καλύτερη απεικόνιση το εξοπλισμένο ”προσωπικό” δεν είναι παρά …πλαστικές κούκλες που με τον εξοπλισμό που φέρουν ο ανύποπτος περαστικός δεν αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη την διαφορά!
Έκθεση- παρουσίαση 
Η έκθεση- παρουσίαση του σχηματισμού, εντάσσεται στον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις εβδομάδες και αφορά απόφαση της ηγεσίας του ΓΕΣ να παρουσιάσουν οι ίδιες οι μονάδες της πρώτης γραμμής ή των ειδικών επιχειρήσεων την δράση τους, το περιβάλλον που επιχειρούν αλλα και την ιστορία και τα προϊόντα του τόπου στον οποίο εδρεύουν. Ήδη πριν την 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ”Ιερός Λόχος” , αντίστοιχη παρουσίαση στον ίδιο χώρο έκανε η 95η ΑΔΤΕ της Ρόδου και πριν η 8η Μεραρχια Ηπείρου.
 Το προσωπικό της 13ης ΔΕΕ, εξυπηρετικό και ευγενές δίνει τις απαραίτητες – μη απόρρητες- εξηγήσεις και πληροφορίες για τον Σχηματισμό αλλα και την ιστορία του ”Ιερού Λόχου”.
Η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων  αποτελεί μετεξέλιξη του Συντάγματος Αμφίβιων Καταδρομών (ΣΑΚ) και περιλαμβάνει διάφορες Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών (ΜΑΚ). Από το 2005 η 13η ΔΕΕ ανήκει στο 2ο Β ΣΣ ως οργανικός Σχηματισμός. Απο την 1η Αυγούστου 2015 το ΕΤΑ και η Ζ ΜΑΚ υπάγονται στο ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαίδευση του προσωπικού (στελέχη, οπλίτες) των Ειδικών Δυνάμεων, είναι προσαρμοσμένη στο είδος των αποστολών που αναλαμβάνουν οι μονάδες τους.
Οι σε υψηλό βαθμό ψυχικές και σωματικές δυνάμεις που πρέπει να χαρακτηρίζουν το προσωπικό,  απαιτούν σκληρή, επίπονη και ρεαλιστική εκπαίδευση, που παρέχεται στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως και στις Σχολές των Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ, ΚΕΑΠ, ΣΧΑΛ, ΚΕΟΑΧ).Φυσικά, η εκπαίδευση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων .
Οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύονται, ανάλογα με τις αποστολές που αναλαμβάνουν οι μονάδες στις οποίες υπηρετούν:
1.   Στον ορεινό αγώνα, με την εκτέλεση αναρριχήσεων σε απόκρημνες βραχώδεις περιοχές.
2.   Στον αγώνα στο υγρό στοιχείο, με την εκμάθηση μεθόδων ενεργείας μέσα σε αυτό με τη χρησιμοποίηση ή όχι πλωτών μέσων.      
3.   Στη χρήση του αλεξιπτώτου, με την συνεχή εκτέλεση επιχειρησιακών αλμάτων.
4.   Στον αγώνα σε χιονοσκεπείς περιοχές. 
5.   Στην εκτέλεση καταδρομικών ενεργειών(δολιοφθορές, καταστροφές κ.λ.π).  
6.   Στην εκτέλεση αποβατικών, αεραποβατικών και αμφιβίων επιχειρήσεων 
7.   Στον αγώνα που αναλαμβάνει το Πεζικό, με την εκτέλεση ΤΑΜΣ. 

8.   Επιπρόσθετα, σημαντικός αριθμός Στελεχών εκπαιδεύεται στην εκτέλεση υποβρυχίων καταστροφών και στην εκτέλεση αλμάτων με αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης.
Τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, εκπαιδευμένα στα αλεξίπτωτα και στον ανορθόδοξο πόλεμο, αποκομίζοντας εμπειρίες από την εκπαίδευσή τους σε σχολεία Ειδικών Δυνάμεων του εξωτερικού, διαμορφώνουν μεθοδικά το σύγχρονο μαχητή των Ειδικών Δυνάμεων, άριστα εκπαιδευμένο και σύγχρονα εξοπλισμένο.
9.   Συμμετοχή σε Εθνικές και Συμμαχικές Ασκήσεις
Οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων συμμετέχουν σε όλες σχεδόν τις Εθνικές ασκήσεις και σε σημαντικό αριθμό αντιστοίχων συμμαχικών.
Εκτός των άλλων συμμετέχουν σε συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις με χώρες της Βαλκανικής και όχι μόνο, στα πλαίσια της “Σύμπραξης για την Ειρήνη” κ.ά.  
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1.   Αθλητικές Εκδηλώσεις
Οι Ειδικές Δυνάμεις, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές και λοιπές δραστηριότητές τους, συμμετείχαν σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως σε στρατιωτικούς αθλητικούς αγώνες, σκοπευτικούς αγώνες, αγώνες στίβου, αγώνες αλεξιπτωτιστών, αγώνες χιονοδρομίας κ.λ.π.
Στις δραστηριότητες αυτές οι Ειδικές Δυνάμεις διέπρεψαν και κέρδισαν έπαθλα, μετάλλια, διπλώματα, βραβεία κ.ά. 
2.   Επιδείξεις
Παράλληλα με τις αθλητικές εκδηλώσεις, οι Ειδικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν κατά καιρούς θεαματικές αλλά ριψοκίνδυνες στρατιωτικές επιδείξεις, σε Έλληνες και ξένους επισήμους κ.λ.π. Χαρακτηριστικές είναι οι επιδείξεις που πραγματοποιούνται στο ΚΕΕΔ και η επιτυχία τους οφείλεται στην αποφασιστικότητα και τόλμη των συμμετεχόντων και αφετέρου στην άριστη εναλλαγή των αντικειμένων επιδείξεως, που συνδυάζουν γη, αέρα και θάλασσα
militaire