2.6.17

Βόμβα από Reuters με γερμανικό έγγραφο που υπαγορεύει λύση στο χρέος με νέο μνημόνιο


Eνα σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο μεταθέτει την αποπληρωμή των επιτοκίων μέχρι το 2048, θα σήμαινε ότι οι πιστωτές της Eυρωζώνης θα αναβάλουν την είσπραξη έως και 123 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Τα παραπάνω δημοσιεύει το Reuters και αναφέρει πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι περιέχονται σε επιστολή η οποία εστάλη σε μέλος του Κοινοβουλίου εξετάζονται διάφορα σενάρια από την πλευρά της Ευρωζώνης αλλά και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

"Μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων θα πρέπει να συνοδεύεται από μία de facto νέα δανειακή σύμβαση το μέγεθος της οποίας θα εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων", αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters.
Και συνεχίζει: "Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων μέχρι το 2048 θα είναι περίπου 118-123 δισεκατομμύρια ευρώ", προσθέτοντας πως ο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο.
Το δημοσίευμα του Reuters καταλήγει: "Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, αναφέρει πως δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μέχρι να πάρει εγγυήσει πως το χρέος θα είναι βιώσιμο. Το ΔΝΤ εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη μόνο 1% το χρόνο και πως η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% από το 2023, μετά από πέντε χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%.
Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ για να ξεπληρώσει τη δόση του Ιουλίου, όμως η εκταμίευση αυτή εξαρτάται από την εκτίμηση των δανειστών σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος, το συμπέρασμα δηλαδή της δεύτερης αξιολόγησης".
http://www.thepressroom.gr