7.6.17

Oι Ρώσοι αποβίβασαν στην Αίγυπτο αντιπυραυλικά συστήματα S-300VM! - Αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο


H Aύγυπτος έγινε από σήμερα η πρώτη χώρα της Μεσογείου και η πρώτη χώρα γενικότερα (ούτε στην Ρωσία έχει εισαχθεί ακόμα σε υπηρεσία) που απέκτησε το προηγμένο συστήματα αεράμυνας S-300VM της Almaz-Antey ή Antey-2500, ένα σύστημα που "γεφυρώνει" την διαφορά S-300PMU1/2 και S-400, χρησιμοποιώντας το νέο προηγμένο βλήμα  αναχαίτισης τύπου 9M82 με ακτίνα δράσης 250 χλμ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που ισχυροποιεί σε μεγάλο βαθμό της θέση της Αιγύπτου έναντι όλων των πραγματικών και δυνητικών αντιπάλων της και αλλάζει τους συσχετισμούς στη Μ.Ανατολή και την Α.Μεσόγειο. Το όπλο θεωρείται μη αντιμετωπίσιμο από όλα τα συμβατικά μαχητικά της περιοχής, είναι ιδιαίτερα φονικό κατά των πάσης φύσεων βλημάτων cruise (92% φονικότητα κατά βλημάτων της κατηγορίας του δίνουν οι Ρώσοι) και 98% κατά μαχητικών αεροσκαφών! 
Μένει να αποδειχθεί η αξία του και κατά μαχητικών 5ης γενιάς F-35...
Ηδη ρωσικά πλοία ξεφόρτωσαν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
Η Αίγυπτος είναι ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης του συστήματος. Είχε προταθεί και στο Ιράν αλλά είχε απορριφθεί. Τα βλήματα του συστήματος έχουν ακτίνα δράσης 250 χιλιόμετρα για μαχητικά αεροσκάφη και 200 χιλιόμετρα για βαλλιστικά βλήματα, αλλά και 100 χλμ. κατά βλημάτων vruise.
Μπορεί να εμπλέκει μέχρι 24 αεροσκάφη ταυτόχρονα ή 16 βαλλιστικούς πυραύλους, θα παίξει ρόλο στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου…
Η απόκτησή του από μια τόσο στενή χώρα σύμμαχο της Ελλάδας και μια τόσο σφοδρή και δηλωμένη αντίπαλο της Τουρκίας, μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να έχει για την Αθήνα, ειδικά τώρα που ξεκινά το παιχνίδι των ΑΟΖ και η Αθήνα με το Κάϊρο είναι έτοιμες να υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησής τους, με αναγνώριση της ΑΟΖ που συνιστά το σύμπλεγμα της Μεγίστης στην Α.Μεσόγειο...
pronews