12.6.17

Η Τουρκία ετοιμάζει δεύτερη εισβολή στη Συρία – Στόχος του Ερντογάν η επαρχία Ιντλίμπ


Πηγές από τη βορειοδυτική Συρία αναφέρουν ότι υπάρχει η πιθανότητα ο τουρκικός στρατός να εισβάλει στην επαρχία της Ιντλίμπ με το πρόσχημα της ασφάλειας.
Είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που ακούγεται ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν να εισβάλουν στην Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται πλήρως από φιλότουρκους ισλαμιστές και τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό μάχονται μεταξύ τους.

Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μια ακόμα «ειρηνευτική εισβολή» εξαιτίας των μαχών που μαίνονται στην περιοχή και τους φόνους οπλαρχηγών που υποστηρίζονται από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.
Η συριακή εφημερίδα Al Watan επικαλούμενη πηγές που είναι προσκείμενες στον φιλότουρκο ισλαμιστικό Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), δημοσίευσε ότι τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, όπως η Αχράρ Αλ Σάμ, απειλούνται με διάλυση εξαιτίας των συγκρούσεών τους με την Αλ Κάιντα και ενδέχεται να επέμβει ο τουρκικός στρατός στην περιοχή.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο τουρκικός στρατός προέβη σε προληπτικές κινήσεις, αποστέλλοντας εκατοντάδες ισλαμιστές μισθοφόρους -που συνδέονται με αυτόν- στις περιοχές Γιάρμπουλ και Αλ Ραάι στο βόρειο Χαλέπι, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή.
Η Al Watan σημειώνει, ακόμη, ότι οι επιθέσεις της Ταχρίρ Αλ Σαμ, όπως πλέον ονομάζεται η Αλ Κάιντα στη Συρία, έχουν προκαλέσει ζημιές στους τουρκικούς σχεδιασμούς, και ο τουρκικός στρατός άρχισε να σχηματίζει άλλο ένοπλο συνασπισμό από ισλαμιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ.
Οι πηγές αναφέρουν στην Al Watan ότι η Άγκυρα σκοπεύει να μετατρέψει την Ιντλίμπ ή τουλάχιστον τις παραμεθόριες περιοχές της σε ασφαλείς ζώνες, όπως η Τζαράμπλους στα βόρεια του Χαλεπιού, αλλά το σχέδιο χρειάζεται μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία δεν μπορούν να καταβληθούν από το Κατάρ μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις.
Όπως σας έχουμε γράψει και σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, το Κατάρ πληρώνει και η Τουρκία αναλαμβάνει το επιχειρησιακό σκέλος.
Στόχος των Τούρκων είναι είτε να δημιουργήσουν ένα ισλαμιστικό ψευδοκράτος στη βορειοδυτική Συρία, είτε να προσαρτήσουν αυτές τις περιοχές στην τουρκική επικράτεια. Σε όλες τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν οι Τούρκοι στη Μέση Ανατολή «ακολουθούν» πιστά το σενάριο της εισβολής στην Κύπρο το 1974.
tribune