10.6.17

Μας δουλεύουν Γερμανία και Γαλλία! Θυμήθηκαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας!


Γερμανία και Γαλλία θυμήθηκαν με καθυστέρηση αρκετών χρόνων ότι ίσως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτούνται και εξοπλιστικά προγράμματα! 
Όταν Βερολίνο και Παρίσι “έπαιζαν” με τα δις για να φτιάξει ο καθένας το δικό του μαχητικό αεροσκάφος, πολεμικό πλοίο, υποβρύχιο, τεθωρακισμένο κλπ, ήταν καλά… 

Τώρα η Γερμανία κυρίως και η Γαλλία από κοντά ζητούν …ευρωπαϊκό ρεφενέ.
 Δώσαμε, δώσαμε είναι η απάντηση… Κι αυτό όχι επειδή ως ιδέα δεν είναι σωστή. Η καχυποψία μας εναντίον των Γερμανών όμως δεν μπορεί παρά να μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι το σχέδιο του Βερολίνου είναι να βάζουν όλοι λεφτά για να τα παίρνουν στη συνέχεια οι γερμανικές -κυρίως- και οι γαλλικές εταιρείες για την παραγωγή “προϊόντων” που μετά θα μας βάζουν να αγοράζουμε. Απλοί κανόνες …γερμανικής οικονομίας! Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι το Βερολίνο πριν ακόμη και από την ελληνική ναυτιλία απαιτεί με τις πράξεις και τις λογικές του, το κλείσιμο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Κι όχι μόνο…
Τι προβλέπει η πρόταση
Η Γερμανία και η Γαλλία επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών στις 13 Ιουλίου, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe.
Με βάση το νέο σχέδιο, μπορεί να χρηματοδοτηθούν σχέδια όπως η συνεργασία στην κατασκευή μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, οι μεταφορές στρατιωτικών δυνάμεων και οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της υποσαχάριας Αφρικής.
“Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να γίνουν η κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης και να θέσουν σε εφαρμογή το αμυντικό ταμείο με έξυπνο τρόπο. Το δημοψήφισμα για το Brexit και οι αμερικανικές εκλογές μας άνοιξαν τα μάτια. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες για τη δική μας ασφάλεια”, είπε η φον ντερ Λάιεν.
Η υπουργός εξήγησε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών εργάζονται για να αναπτύξουν τους μηχανισμούς ενώ οι υπουργοί Άμυνας προσδιορίζουν διάφορα σχέδια.
Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η μια μεγαλύτερη συνεργασία των χωρών στην Αφρική θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μειωθεί η διακίνηση ανθρώπων αλλά και το λαθρεμπόριο όπλων, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθούσε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα δημιουργήσει ένα αμυντικό ταμείο, η χρηματοδότηση του οποίου θα φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, ώστε οι χώρες-μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της ανάπτυξης και προμήθειας νέων όπλων, όπως μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συστημάτων κυβερνοπολέμου και άλλου εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ότι θα εξετάσουν μια σειρά προτάσεων σχετικών με την αμυντική συνεργασία στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, στις 22-23 Ιουνίου.
militaire