9.6.17

Κι όμως, οι σχέσεις με τη Ρωσία στην άμυνα πάνε καλά!


Πραγματοποιήθηκε η 13η Σύσκεψη της Μικτής Επιτροπής Αμυντικο-Τεχνικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας στα Χανιά, από 7 έως και 9 Ιουνίου 2017.
Στην εν λόγω σύσκεψη από ελληνικής πλευράς συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΓΔΑΕΕ με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Κυριάκο Κυριακίδη (Αντιναύαρχο ε.α.) και από τη ρωσική πλευρά αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αμυντικο-Τεχνικής Συνεργασίας με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της κ. Dmitry Shugaev.

Επιπλέον συμμετείχαν ο κ. Igor Nagorny Υποδιευθυντής του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο κ. Alexandr Mikheev Γενικός Διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rosoboronexport. Η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο συνέχισης και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον Αμυντικο-Τεχνικό Τομέα.
ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει συνεχώς να αναβαθμίζει τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ομοπσονδία στα θέματα της άμυνας, ασχέτως της ιδιότητάς της ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξομαλύνονται οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ρώσοι θα πρέπει να αντιληφθούν τους περιορισμούς εντός των οποίων καλείται να λειτουργήσει η ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική, αν φυσικά η ελληνική πλευρά κάνει καλή δουλειά στην εξήγηση της κατάστασης, το οποίο είναι κεφαλαιώδους σημασίας.


Η Ελλάδα επίσης οφείλει να κατανοήσει τους ρωσικούς προβληματισμούς και να παρέχει αποδείξεις της αγαθής πρόθεσης, ώστε να παραμένουν οι δίαυλοι στρατηγικού διαλόγου και συνεργασίας, ώστε να εξαντλούνται τα περιθώρια συνεργασίας, όπως άλλωστε γίνεται και με την Κίνα.

defence-point