4.6.17

Οχυρό της Δύσης η Ελλάδα – Δίνουμε βάσεις στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα υπερσύγχρονα όπλα


«Δίνουμε βάσεις για να πάρουμε όπλα», είναι ο τίτλος άρθρου με την υπογραφή του Πάρι Καρβουνόπουλου στη Real News, στο οποίο τονίζεται ότι «οι Αμερικανοί έχουν στείλει εδώ και καιρό έναν κατάλογο με στρατιωτικές διευκολύνσεις που θα επιθυμούσαν να έχουν στο ελληνικό έδαφος εκτός από τη Σούδα».
Οι ΗΠΑ, γράφει η εφημερίδα Real News, έχουν ζητήσει εγγράφως πλήθος στρατιωτικών διευκολύνσεων εκτός από αυτές που ήδη διαθέτουν στη Σούδα.

Τα αιτήματα αφορούν το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο την Πολεμική Αεροπορία, μονάδες της οποίας θα επισκεφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα Αμερικανοί στρατιωτικοί.
Η αεροπορική βάση της Λάρισας είναι η πρώτη που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ, η οποία σχεδιάζει ακόμη και μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών.
Οι Αμερικανοί έχουν στείλει εδώ και καιρό έναν κατάλογο με στρατιωτικές διευκολύνσεις που θα επιθυμούσαν να έχουν στο ελληνικό έδαφος χωρίς να προσδιορίζουν συγκεκριμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν.
Αυτό το άφησαν στην ελληνική πλευρά και είναι ένα ακόμη δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί στον τομέα της άμυνας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον.
Τα Γενικά Επιτελεία έχουν απαντήσει θετικά σε όλα τα αιτήματα, προτείνοντας συγκεκριμένες μονάδες και εγκαταστάσεις.
Τώρα βρισκόμαστε στη φάση των «ανταλλαγμάτων», που όπως φαίνεται δεν θα έχουν να κάνουν με «ενοίκιο» σε μορφή χρήματος αλλά με μια σειρά αιτημάτων που έχει η ελληνική πλευρά για τον εκσυγχρονισμό ή και την ανανέωση του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ομάδα Αμερικανών θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες επισκέψεις σε συγκεκριμένες μονάδες.
Πρώτος σταθμός η Λάρισα, για την οποία οι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν μεγάλα σχέδια.
Υπάρχουν πληροφορίες ακόμη και για μετασταθμεύσεις αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στα οποία περιλαμβάνονται και τα F-35!
Οι επόμενες εγκαταστάσεις που θα επισκεφθούν οι Αμερικανοί είναι το Άκτιο και η Ανδραβίδα.
Το Άκτιο χρησιμοποιείται αρκετά συχνά από τα ιπτάμενα ραντάρ του NATO, τα γνωστά AWACS.
Η Ανδραβίδα είναι γνωστή στους Αμερικανούς. Πρόσφατα συμμετείχαν στην άσκηση «Ηνίοχος».
Στην Ανδραβίδα λειτουργεί και το ελληνικό Top Gun, το κέντρο Εκπαίδευσης Όπλων Τακτικής το οποίο περνούν οι άριστοι των αρίστων χειριστές της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Σε δεύτερη φάση, οι Αμερικανοί θα εξετάσουν εγκαταστάσεις του Στρατού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μια βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Σκύρο, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια υπολειτουργεί.
Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές της όμως υπάρχουν και μπορούν πολύ εύκολα να αναβαθμιστούν και να εξυπηρετήσουν ναυτικές δυνάμεις.
Όλα αυτά γίνονται με την απόλυτη συνεργασία των Αθηνών για λόγους μάλλον ευνόητους.
Δεν είναι μόνο η προσδοκία της υπογραφής μιας μακρόχρονης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας για την οποία έχει μιλήσει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος.
Ο ΥΕΘΑ, σύμφωνα με τη Real News, επιθυμεί η ελληνοαμερικανική συνεργασία να έχει δεκαετή διάρκεια και μέσω αυτής να προκύψουν ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωση οπλικών συστημάτων.
Αυτό που κάνει την Αθήνα ιδιαίτερα θετική στην αποδοχή των αμερικανικών αιτημάτων είναι ότι πιστεύει πως η αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας σε ελληνικό έδαφος θα λειτουργήσει ως μια επιπλέον ασπίδα στη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Υπάρχει σχέση με το Iντσιρλίκ;

Πολλοί λογικά συνδέουν το αμερικανικό ενδιαφέρον για χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα με το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Το καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να χωνέψει ότι όσα είπε ο Τραμπ στη διάρκεια μόλις 22 λεπτών συνάντηση στον Λευκό Οίκο γίνονται πραγματικότητα.
Ο εξοπλισμός των Κούρδων του YPG από τις ΗΠΑ ξεκίνησε και η Ουάσιγκτον θεωρεί περίπου βέβαιο ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει να την εκβιάσει ξανά με το θέμα της βάσης του Ιντσιρλίκ!
Η καχυποψία των ΗΠΑ για το καθεστώς Ερντογάν είναι δεδομένη και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία υπήρξαν πάρα πολλές φωνές στην Ουάσιγκτον που ζητούσαν άμεση απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ και ειδικά των πυρηνικών όπλων που διαθέτουν εκεί οι ΗΠΑ!
Στην Αθήνα, πάντως καμία κυβερνητική πηγή δεν θέλει να συνδέσει το Ιντσιρλίκ με τη διαφαινόμενη αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα. Προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους κάτι που επιθυμούν και οι Αμερικανοί.

Και οι Γερμανοί πού θα πάνε;

Μεγάλο θέμα με το Ιντσιρλίκ όμως έχουν και οι Γερμανοί! Ίσως μεγαλύτερο από αυτό των Αμερικανών, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς φτιάχνουν νέα βάση κοντά στην Κόμπανι [συριακό Κουρδιστάν].
Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δώσει διορία στον Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει στάση στο θέμα της επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ.
Διορία που λήγει σε περίπου μια εβδομάδα.
Έχει απειλήσει ανοιχτά με απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων και ο Ερντογάν έχει απαντήσει ωμά ότι σε αυτή την περίπτωση θα «πούμε αντίο»!
Τι θα γίνει αν και η Γερμανία ζητήσει στρατιωτικές διευκολύνσεις από την Ελλάδα;
Με δεδομένο ότι η Σούδα έχει φρακάρει από την αυξημένη δραστηριότητα, η κατάσταση γίνεται μάλλον δύσκολη.
Και περίεργη αν αναλογιστούμε τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.
Το βέβαιο είναι ότι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, προκύπτουν ευκαιρίες για την Ελλάδα που δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες.
Η γεωπολιτική θέση της χώρας δεν αναδείχθηκε όσο και όπως έπρεπε στα χρόνια της κρίσης.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις όμως αποδεικνύουν ότι ο ρόλος που μπορούμε να παίξουμε δεν είναι ασήμαντος όπως πολλοί προσπαθούν χρόνια τώρα να μας πείσουν, καταλήγει η Real News και συμφωνεί απόλυτα και το TRIBUNE, υπενθυμίζοντας ότι πρώτο το TRIBUNE πριν τρία χρόνια μίλησε για την γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και πώς αυτή πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό εργαλείο στην απεμπλοκή μας από όσα μας ταλανίζουν την τελευταία δεκαετία.


tribune