7.6.17

Κυπριακό: Ενώ θα γίνονται διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ο τουρκικός στόλος θα «κυκλώνει» την Κύπρο


Στη Γενεύη θα συνομιλούν και πέριξ της Κύπρου τα τουρκικά πλοία και αεροσκάφη θα ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.
Η παράλληλη διεξαγωγή άσκησης στην εντός του FIR Λευκωσίας και στον «εναέριο χώρο» του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου δεν θεωρούνται τυχαίες ενέργειες καθώς προγραμματίστηκε να διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου.

Την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο προγραμματίζονται οι συνομιλίες στη Γενεύη, για τις οποίες η τουρκική πλευρά κάνει από τώρα λόγο ότι θα είναι η τελευταία πράξη στο Κυπριακό.
Αλλά και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε προσεγγίζει το θέμα κατά ανάλογο τρόπο.
Μουσταφά Ακιντζί και Έσπεν Μπαρθ Έιντε έχουν θέσει ως πιθανό χρόνο διεξαγωγής των συνομιλιών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει το χρόνο έναρξης των συνομιλιών υποστηρίζοντας πως δεν έχουν ακόμα κλειδώσει ημερομηνίες αφού εκκρεμούν οι επαφές και οι συζητήσεις του κ. Έιντε με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας.
Τα όσα είπε ο Μουσταφά Ακιντζί για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης καταδεικνύουν και τις προθέσεις των Τούρκων όταν θα πάνε στη Γενεύη.
Είναι διατεθειμένος να συζητήσει όλα τα θέματα παράλληλα με εκείνο της ασφάλειας.
Άφησε πάντως να διαφανεί ότι για τον ίδιο δεν είναι προτεραιότητά το κεφάλαιο της Ασφάλειας.
Από τα όσα είπε ο κ. Ακιντζί φαίνεται και μια άλλη πρόθεση της τουρκικής πλευράς. Να πάει στη Γενεύη και να επιδιώξει να φέρει τον Νίκο Αναστασιάδη υπό ενός διλήμματος: είτε να δεχθεί αυτά που θέλει η τουρκική πλευρά είτε να φορτωθεί το βάρος της ευθύνης του αδιεξόδου στις συνομιλίες.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης προσπαθεί από τώρα να φορτώσει ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Πηγή: Φιλελεύθερος/ tribune