24.6.17

Σε θέσεις μάχης οι Κούρδοι στη βορειοδυτική Συρία – Περιμένουν επίθεση της Τουρκίας με την άδεια της Ρωσίας


Αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι ο τουρκικός στρατός ετοιμάζεται να επιτεθεί στις υπό κουρδικό έλεγχο πόλεις Εφρίν ή Τελ Ριφάτ στη βορειοδυτική Συρία, έχοντας εξασφαλίσει τη σιωπηλή έγκριση της συριακής κυβέρνησης και της Ρωσίας.
Οι ίδιοι απευθύνουν κάλεσμα στη Διεθνή Κοινότητα να προστατέψει την περιοχή της Εφρίν από την επικείμενη τουρκική επίθεση, τονίζοντας ότι στην περιοχή φιλοξενούνται από τους Κούρδους χιλιάδες πρόσφυγες από άλλες περιοχές της χώρας.

«Ο λαός φοβάται μια μεγάλη επίθεση της Τουρκίας και των ισλαμιστών της Συρίας στην Εφρίν με την υποστήριξη της Ρωσίας, του συριακού καθεστώτος και του Ιράν», δήλωσε ο δρ. Καμάλ Σίντο μιλώντας στο ARA News.
«Η κατοχή της [περιοχής] Σάμπα [στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού] από την Τουρκία θα χειροτερέψει την ανθρωπιστική κατάσταση στην Εφρίν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να μείνουν ουδέτερες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει να υποστηρίξει τον λαό της Εφρίν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο τοπικός δημοσιογράφος Τζιχάντ Άμπντο είπε το ARA News ότι στο κουρδικό καντόνι της Εφρίν, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία, έχει επιβληθεί αποκλεισμός – εμπάργκο.
Από τον βορρά και τα δυτικά είναι τα σύνορα με την Τουρκία, από τα ανατολικά η Τουρκία με τους ισλαμιστές μισθοφόρους της και από τον νότο η συριακή κυβέρνηση και η Αλ Κάιντα.
«Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην Εφρίν είναι κλειστοί», είπε.
Αν και η συριακή κυβέρνηση και η Ρωσία δεν θα υποστηρίξουν ενεργά μια τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι της Συρίας ανησυχούν ότι η Ρωσία θα επιτρέψει στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους της Εφρίν.
«Ο συριακός αραβικός στρατός και η Ρωσία δεν θα αναμιχθούν μεταξύ των Κούρδων και της Τουρκίας. Οι Κούρδοι είναι σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της Ρωσίας δεν θα επιτρέψουν ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος ή ένα ομόσπονδο κράτος», έγραψε ο πολεμικός ανταποκριτής Ελίτζα Μανιέρ στο Twitter.
Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat News (ANF) μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Εφρίν θεωρούν ότι υπάρχει μυστική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Ρωσίας, παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στην παράδοση του ανατολικού Χαλεπιού στη συριακή κυβέρνηση και επέτρεψε την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία στα δυτικά του Ευφράτη.
Ωστόσο, στο παρελθόν η Ρωσία είχε υπερασπιστεί τους Κούρδους της Συρίας στο καντόνι της Εφρίν από επιθέσεις φιλότουρκων ισλαμιστών.
Ο πρόεδρος των Κούρδων της Συρίας, Σαλέχ Μουσλίμ έχει προειδοποιήσει για την ύπαρξη μιας συμμαχίας Ιράν, Κατάρ και Τουρκίας που στοχεύει στην υπονόμευση των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Δείτε τον πολεμικό χάρτη της περιοχής του κουρδικού καντονιού της Εφρίν:


pronews.gr