3.6.17

Το μπρα ντε φερ για το χρέος και το σχέδιο που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι


«Παράταση» στην αποπληρωμή τόκων αποτελεί «de facto» νέα δανειακή σύμβαση λέει ο Σόιμπλε - Επιμένει στην «ξεκάθαρη λύση» η Αθήνα - ESM: Απώλεια 123 δισ ευρώ το κόστος της ελάφρυνσης


Ένα νέο μνημόνιο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία διευθέτησης του χρέους φαίνεται πως είναι η στόχευση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ το οποίο διανεμήθηκε στους βουλευτές της χώρας και το οποίο παρουσιάζουν το Bloomberg και το Reuters.


Στο εν λόγω έγγραφο – σύμφωνα με την «ανάγνωσή» του από το Reuters – ουσιαστικά αυτό που προτείνουν οι Γερμανοί είναι η υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου, καθώς θεωρούν ότι το ποσό που θα «χάσουν» από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί μία ακόμη χρηματοδότηση για την Αθήνα.

Σε περίπτωση που, βάσει μίας εκ των προτάσεων του ESM, οι πληρωμές τόκων καθυστερήσουν έως το 2048, αυτό μεταφράζεται σε «απώλεια» κεφαλαίων 123 δισ. ευρώ για τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Με μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων αποτελεί ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Ο ESM 


Στο ίδιο έγγραφο που μοιράστηκε στους Γερμανούς βουλευτές καταγράφονται τα σενάρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αλλά και τα μέτρα που μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Βάσει του κεντρικού σεναρίου του ESM εκτιμάται ότι ο μέσος μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα φθάσει στο 1,3%. Εάν δεν ληφθούν μέτρα το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 136% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας στο 31% του ΑΕΠ.

Το Plan B

Οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος πλέον δεν αναμένουν κάποια σοβαρή αλλαγή στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι οποίες οδήγησαν στο ναυάγιο του τελευταίου Eurogroup.

Σύμφωνα με την Καθημερινή ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συζητούν ένα Plan B που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο.

Σε αυτό το σχέδιο:

α) Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θα βρίσκεται πλέον στο «μπροστινό κάθισμα» του ελληνικού προγράμματος.

β) Η ελάφρυνση του χρέους θα καταλήξει να είναι μικρότερη.

γ) Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για μετά τη λήξη του προγράμματος, στο οποίο επέμενε το ΔΝΤ, όπως για παράδειγμα η περικοπές στις συντάξεις ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019

Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, για πρώτη φορά στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup

«Πράσινο φως» στη δόση - «Πάγος» στο χρέος

Σε κάθε περίπτωση Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται βέβαιοι ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω, ούτε στο επόμενο Eurogroup.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών μόνο με μια μεγάλη δόση, κοντά στα 9 δισ. ώστε η Αθήνα να καταφέρει να ανταποκριθεί στις λήξεις ομολόγων ύψους περίπου 7 δισ τον Ιούλιο. Τα υπόλοιπα χρήματα θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι αποφάσεις για το χρέος θα μεταφερθούν στην καλύτερη των περιπτώσεων για το φθινόπωρο.

Ως εκ τούτου το ΔΝΤ αναμένεται να βγάλει τη δική του ανάλυση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο τις επόμενες εβδομάδες και οι σημαντικές αποφάσεις πλέον μεταφέρονται στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα κρίνει αν η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, QE. Το πρόγραμμα αυτό, παρόλο που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τη σημασία του, για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί κομβικό σημείο του αφηγήματος για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ωστόσο η ΕΚΤ πάρα πολύ δύσκολα θα αποφασίσει θετικά για την είσοδο της Ελλάδας στο QE, καθώς χωρίς περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους είναι σχεδόν απίθανο να το κρίνει βιώσιμο.

Η κυβέρνηση επιμένει

Γι αυτό και η κυβέρνηση επιμένει πως πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μία ξεκάθαρη λύση για το χρέος.

Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα “Αυγή” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος τονίζει πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση που «δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη διακηρυγμένη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πως αν δεν υπάρξει εφαρμογή των μέτρων για το χρέος μετά τη λήξη του προγράμματος, τότε δεν θα εφαρμοσθούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν.

«Ψευτολύση»

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στην Real News κάνει λόγο για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης που μετακυλίεται στους πολίτες. Τα μέτρα «είναι αχρείαστα, προϊόν εγκληματικής καθυστέρησης και αδιέξοδων πολιτικών που είχαν και έχουν σκοπό το “λίγο παρακάτω”», σημειώνει και παράλληλα τονίζει πως «η ΝΔ θέλει μια καθαρή λύση που θα καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Δηλαδή μια επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής του και “πάγωμα” των επιτοκίων με μετατροπή των κυμαινομένων σε σταθερά χαμηλά επιτόκια, ώστε η βιωσιμότητα του να εξυπηρετείται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ, όχι 3,5%.»

Πηγή: newmoney.gr/protothema