1.6.17

Συνελήφθη ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία για τέταρτη φορά


Ο Χαλίς Μπαγιαντσούκ, γνωστός και ως Αμπού Χανζάλα, ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στην Τουρκία, συνελήφθη την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Μπαγιαντσούκ συνελήφθη στα πλαίσια έρευνας σχετικής με το Ισλαμικό Κράτος που πραγματοποιείται από τον Εισαγγελέα του Σαγγαρίου.

Ο Χαλίς Μπαγιαντσούκ έχει συλληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν και πάντα αφέθηκε ελεύθερος. Αυτή την εποχή αναμένει να εκδικαστεί υπόθεση που κατηγορείται για σχέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
Στις 25 Μαρτίου 2016 είχε συλληφθεί ξανά με ακόμα επτά υπόπτους για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Είχε πάλι συλληφθεί από τις τουρκικές Αρχές, μαζί με τη σύζυγό του, τον Ιούλιο του 2015 πάλι για κατηγορίες που σχετίζονταν με το Ισλαμικό Κράτος.
Τον Ιούλιο του 2015 ο Μπαγιαντσούκ είχε ηγηθεί πρωινής προσευχής στην Κωνσταντινούπολη και είχε ασκήσει κριτική στην τουρκική κυβέρνηση καλώντας τους οπαδούς του σε «ιερό πόλεμο».
Τότε τα τουρκικά Μέσα είχαν γράψει ότι περίπου χίλια μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχαν συγκεντρωθεί σε ένα πάρκο στη συνοικία Ομερλί της Κωνσταντινούπολης για να προσευχηθούν.
Και το 2014 είχε συλληφθεί. Συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου 2014, όταν πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας δεκάδες επιδρομές σε σπίτια υπόπτων της Αλ Κάιντα.
tribune