18.6.17

Οι Κούρδοι της Συρίας έτοιμοι να ανοίξουν πόλεμο με το Ιράν – Ραγδαίες εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας


Η κουρδική ιστοσελίδα BasNews, που είναι φίλα προσκείμενη στους Μπαρζανίδες του ιρακινού Κουρδιστάν, μεταδίδει σύμφωνα με πηγές της ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) της Συρίας αναμένεται να στείλουν δυνάμεις τους στο συριακό συνοριακό πέρασμα Αλ Τανφ με το Ιράκ, για να αναχαιτίσουν την προέλαση των συριακών φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το συνοριακό πέρασμα Αλ Τανφ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας διότι από εκεί περνά ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Δαμασκό με τη Βαγδάτη. Βρίσκεται κοντά στο τριεθνές Συρίας, Ιράκ και Ιορδανίας.
Αυτή τη στιγμή στο Αλ Τανφ βρίσκεται μια φρουρά από Σύρους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και δυτικούς κομάντος από χώρες του Διεθνούς Συνασπισμού.
Οι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έχουν βάλει όμως στόχο να το καταλάβουν επειδή θέλουν να ανοίξουν τον δρόμο με τη Βαγδάτη, στην ουσία τον δρόμο που θα τους συνδέει με το Ιράν.
Από την πλευρά του Ιράκ το πέρασμα ονομάζεται Αλ Ουαλίντ και το Σάββατο 17 Ιουνίου ο ιρακινός στρατός μαζί με σουνίτες φιλοκυβερνητικούς Ιρακινούς πολιτοφύλακες, υποστηριζόμενος από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, το έθεσε υπό τον έλεγχό του διώχνοντας από εκεί το Ισλαμικό Κράτος.
Άρα, αυτή τη στιγμή οι συμμαχικές στις ΗΠΑ δυνάμεις ελέγχουν το Αλ Τανφ και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Επειδή όμως οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στην περιοχή δεν φαίνονται ικανοί να αναχαιτίσουν τις φιλοϊρανικές συριακές πολιτοφυλακές που πλησιάζουν για να το πάρουν, ζήτησαν από τους Κούρδους να στείλουν εκεί φρουρά, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει καμία σχέση με τα κουρδικά εδάφη.
Το BasNews επικαλείται κουρδική πηγή της Συρίας, η οποία φέρεται να του είπε ότι οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα κινηθούν σύντομα προς το Αλ Τανφ για να αναχαιτίσουν τις συριακές πολιτοφυλακές.
Την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε διαμαρτυρηθεί για νέες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά του συριακού στρατού και των συμμάχων του που προωθούνταν προς το Αλ Τανφ.
«Οι SDF δεν θα επιτρέψουν στο συριακό καθεστώς και στην πολιτοφυλακή του να πάρουν τον έλεγχο του περάσματος με το Ιράκ και την Ιορδανία», είπε η ίδια πηγή που επικαλείται το BasNews.
Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Σαλέχ Μουσλίμ, έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το Ιράν, το οποίο θεωρούν εχθρική σε αυτούς δύναμη.
«Δεν έχουμε σχέσεις με το Ιράν και η πολιτική του Ιράν δεν διαφέρει από την πολιτική του συριακού καθεστώτος», είπε ο σοσιαλιστής συμπρόεδρος του κόμματος PYD, της πολιτικής πτέρυγας του YPG και ισχυρότερου κόμματος στο συριακό Κουρδιστάν.
«Το Ιράν είναι εχθρικό με τους Κούρδους [του Ιράν] που διεκδικούν τα βασικά τους δικαιώματα και για αυτό δεν θέλει ο Κούρδοι να πάρουν τα δικαιώματά τους στη Συρία», τόνισε ο Κούρδος ηγέτης.
Η σχέση των Κούρδων με τους Πέρσες είναι περίπλοκη. Οι Κούρδοι είναι οι αρχαίοι Μηδοί και ως τέτοιοι πρωτοξάδελφα των Περσών.
Τα κουρδικά είναι μια ιρανική (άρια) γλώσσα και μεταξύ τους Πέρσες και Κούρδοι συνεννοούνται δίχως μεταφραστή.
Οι Πέρσες, που αποτελούν την κυρίαρχη εθνότητα του Ιράν, αρνούνται στους Κούρδους την εθνική τους αναγνώριση με το επιχείρημα ότι είναι συγγενικά έθνη.
Οι Κούρδοι είναι το 10% του πληθυσμού του Ιράν.
Οι Κούρδοι από την πλευρά τους διεξάγουν ένοπλο αντάρτικο στο Ιράν, όπως και στην Τουρκία, ζητώντας την αυτοδιάθεσή τους.
Μια ακόμη διαχωριστική γραμμή που υπάρχει είναι ότι οι Πέρσες είναι σιίτες μουσουλμάνοι ενώ οι Κούρδοι του Ιράν κυρίως σουνίτες. Βεβαίως οι Κούρδοι είναι διάφορες θρησκείες, με πολλά εκατομμύρια να είναι ζωροαστριστές ή να επιστρέφουν στην αρχαία τους θρησκεία τα τελευταία χρόνια ως αντίδραση στο Ισλαμικό Κράτος.
tribune