12.6.17

Ισχυρός Σεισμός στη Μυτιλήνη - Κατέρρευσαν κτήρια - Μια τραυματίας και μια αγνοουμένη


Σεισμός Μυτιλήνη: Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό κέντρο ο σεισμός είχε μέγεθος 6,3 βαθμών ρίχτερ - μία τραυματίας και μία γνοούμενη - Κατέρρευσαν σπίτια στο Πλωμάρι - Έντονη η ανησυχία των σεισμολόγων - Στο πόδι οι κάτοιοι των νησιών του βορείου Αιγαίου
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε νότια της Μυτιλήνης στις 15:28 (τοπική ώρα) σήμερα 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και 17 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός ακόμη και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής αλλά και της Τουρκίας, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

seismos
Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης και της Χίου πετάχτηκαν κυριολεκτικά έντρομοι έξω από τα σπίτια τους.

Κατέρρευσαν σπίτια στο Πλωμάρι

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του Πλωμαρίου ενώ σύμφωνα με τα όσα μεταταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν καταρρεύσει και κτήρια.
1
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, αλλά και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.
Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.
Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr
(Δείτε σχετικές δηλώσεις του Δημάρχου Χίου)
Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 ρίχτερ που συντάραξε τη Μυτιλήνη, ένας νέος σεισμός, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:35. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο δηλαδή περίπου 15 χλμ νότια του Πλωμαρίου

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ προβλήματα εντοπίζονται και στο χωριό Βρισά της Μυτιλήνης με δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας να σπεύδουν στο σημείο χωρίς όμως να μπορούν να πλησιάσουν καθώς από το σεισμό έχουν πέσει βράχια στον δρόμο που οδηγεί στο χωριό και έχει «κοπεί» ο δρόμος. 
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος Μυτιλήνης στην ΕΡΤ έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια του οικισμού..
Πληροφορίες κάνουν λόγο για μία τραυματία στο χωριό Βρισά αλλά και μία αγνοούμενη την ώρα που δυνάμεις της ΕΜΑΚ σπεύδουν στην περιοχή.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για το μεγάλο σεισμό

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τον μεγάλο σεισμό μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου, ο οποίος έγινε αισθητός μέχρι και στην Αθήνα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σημείωσε: «Είναι 6 ρίχτερ, έχει κατέβει το βάθος στα 10 χιλιόμετρα, Είναι σίγουρα επιφανειακός, θα έχουμε προβλήματα, θα έχει μετασεισμούς. Ο σεισμός είναι σε θαλάσσια περιοχή, καταγράφουμε μετασεισμούς»
Στην ερώτηση αν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας, απάντησε ότι «Η περιοχή μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Είναι σε διέγερση, η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς από αυτόν».
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας τόνισε τα δεδομένα δείχνουν ότι ο σεισμός ήταν μικρού βάθους.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ένας σεισμός των 6,3 βαθμών Ρίχτερ αναμένεται να έχει «πλούσια» μετασεισμική δραστηριότητα.
Ωστόσο, ο κ. Λέκκας απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας και σημείωσε ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο παρακλάδι του ρήγματος.

Ειδικά κλιμάκια στέλνει ο Σπίρτζης στη Μυτιλήνη

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έχει ήδη μιλήσει με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη και στο νησί στέλνονται άμεσα κλιμάκια μηχανικών εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, τα οποία θα προχωρήσουν σε επί τόπου αυτοψία των κτηριακών δομών του νησιού αλλά και του οδικού δικτύου.
Τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου αναμένεται να έχουν φτάσουν στο νησί νωρίς το απόγευμα.

Ζημιές και στη Χίο

Ο ισχυρός σεισμός επηρέασε και το νησί της Χίου, χωρίς ωστόσο οι ζημιές να είναι σημαντικές. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Ανησυχία και στη Σμύρνη για από τον ισχυρό σεισμό

Αισθητός και στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, έγινε ο σεισμός των 6,1 βαθμών που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μια δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.
«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Όλοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.
«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκονται στη δυτική Τουρκία έκαναν λόγο για μια ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια σεισμική δόνηση.
«Θα παρακολουθούμε τους μετασεισμούς τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες» επισήμανε ο Χαλούκ Οζενέρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καντίλι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετασεισμοί ενδέχεται να έχουν μέγεθος έως και 5,5 βαθμούς.
Η σεισμική δόνηση έγινε επίσης αισθητή σε ορισμένες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.
Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο θύμα ή υλικές ζημιές ή στην Τουρκία.
«Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη είδηση» δήλωσε ο δήμαρχος του Καραμπουρούν στην επαρχία της Σμύρνης, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (Afad), σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί 4,9 βαθμών.


newsbomb.gr