20.6.17

Βρυξέλλες: Εξουδετερώθηκε βομβιστής αυτοκτονίας στον κεντρικό σταθμό των τρένων

Ο δράστης φορούσε γιλέκο με εκρηκτικό μηχανισμό - Δεν υπήρξε τραυματισμός πολίτη - Εκκενώθηκε η περιοχή - Διεκόπη η κίνηση των συρμών στη βελγική πρωτεύουσα

Επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στον κεντρικό σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες επιχείρησε να κάνει ένας άνδρας το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μάλιστα, ο επίδοξος βομβιστής αυτοκτονίας φώναξε «Αλλάχ ακμπάρ», πριν δεχθεί τα πυρά που τον «αδρανοποίησαν», σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποίησε η βελγική αστυνομία.

Η αντίδραση των στρατιωτών που περιπολούσαν στην περιοχή ήταν άμεση. Ο δράστης δέχθηκε τα πυρά των στρατιωτών, οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο, καθώς το Βέλγιο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης κατάστασης, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η αστυνομία έδωσε εντολή σε κάθε περίπτωση να εκκενωθεί η κεντρική πλατεία Grand Place, καθώς και ο κεντρικός σταθμός, ενώ διεκόπη προσωρινά η κίνηση των συρμών για λόγους ασφαλείας.

Αναφορές κάνουν λόγο για δύο μικρές εκρήξεις, ενώ μία φωτογραφία που βγήκε στο διαδίκτυο δείχνει στο εσωτερικό του σταθμού μία φλεγόμενη στήλη, η οποία δημιουργήθηκε από την έκρηξη.

Ο δράστης, κατά πάσα πιθανότητα, φορούσε εκρηκτικό γιλέκο ή ζώνη με εκρηκτικά. Στο σημείο βρίσκονται ειδικοί της βελγικής αστυνομίας, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί σε μεγάλη ακτίνα.

Η αστυνομία δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο και ότι ο επίδοξος δράστης «εξουδετερώθηκε».Η αστυνομία έδωσε εντολή να εκκενωθεί περιμετρικά η περιοχή και οι πολίτες να προφυλαχθούν σε κοντινά καταστήματα.

Αρχικά επικράτησε πανικός ανάμεσα στον κόσμο, καθώς ο δράστης εισήλθε δίχως να ελεγχθεί εντός των εγκαταστάσεων, όπου θα μπορούσε να είχε προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, ενδεχομένως και δεκάδες θύματα.
protothema