10.6.17

Στα βαθιά μπουντρούμια του τουρκικού κράτους ο Τανέρ Κιλίτς της Διεθνούς Αμνηστίας


Υπό κράτηση τέθηκε ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Τανέρ Κιλίτς, που συνελήφθη την Πέμπτη με την κατηγορία ότι είχε σχέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Ο Κιλίτς συνελήφθη μαζί με 22 ακόμη δικηγόρους στην περιοχή της Σμύρνης και οχτώ εκ των συλληφθέντων τέθηκαν υπό κράτηση.

Οι τουρκικές Αρχές κατηγορούν τον επικεφαλής της ΜΚΟ στην Τουρκία ότι χρησιμοποιούσε το ByLock, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν μόνο οι υποστηρικτές του Γκιουλέν και ήταν το εργαλείο επικοινωνίας των πραξικοπηματιών.
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία ο Κιλίτς κατηγορείται για «συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν».
Η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για «παρωδία Δικαιοσύνης», που καταδεικνύει τις καταστροφικές επιπτώσεις των κατασταλτικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι τουρκικές Αρχές έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η οργάνωσε απέρριψε επίσης τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Κιλίτς.
«Ο Τάνερ Κιλίτς δεν είναι ούτε υποστηρικτής, ούτε ακόλουθος του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και στην πραγματικότητα έχει επικρίνει τον ρόλο που αυτός διαδραματίζει στην Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σέτι, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση και την απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον του.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις αυθαίρετες απολύσεις τουλάχιστον 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, έπειτα από την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος.
tribune