3.6.17

Αρχίζει το γιουρούσι στη Ράκα


Όπως αναμενόταν εδώ και εβδομάδες και με την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ τόσο από αέρος όσο και στο έδαφος, αρχίζει σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η τελική φάση της εξολόθρευσης του ISIS στην ίδια του την πρωτεύουσα. Τη Ράκα. 

Η ενίσχυση των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας κατά το τελευταίο δίμηνο με βαρύ οπλισμό και η εκπαίδευση των στελεχών του κουρδικού στρατού από αμερικάνους συμβούλους συνέβαλε στη συγκρότηση μιας αξιόμαχης δύναμης η οποία είναι σε θέση πλέον να διεκδικήσει πολύ περισσότερα από μία απλή νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους.


Η ύπαρξη αυτής της αποτελεσματικής στρατιωτικής δύναμης των Κούρδων στη Συρία αποτελεί και το βασικό πρόβλημα το οποίο μεταξύ άλλων αντιμετωπίζει η Τουρκία του Ερντογάν. Οι Κούρδοι της Συρίας που βρίσκονται σε ένα διαφορετικό μήκος κύματος από τους Κούρδους του Ιράκ και είναι πολύ πιο κοντά στην κουρδική οργάνωση PKK με την οποία η Τουρκία βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο κατά την τελευταία περίοδο, απειλεί με τη δημιουργία μιας ζώνης από ανατολή προς δύση, στα νότια σύνορα της Τουρκίας, που ξεπερνούν τα 1.000 χιλιόμετρα και που δίνουν διέξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο.



​Η ανακοίνωση της έναρξης της τελικής επίθεσης στη Ράκα, προοιωνίζει σοβαρές επιπλοκές βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σε αυτό το νότιο μέτωπο στην Εγγύς ΑνατολήΕκτός από μια μικρή δίοδο πλάτους 90 χιλιομέτρων και ελάχιστου βάθους, οι Κούρδοι της Συρίας έχουν καταφέρει να αποκλείσουν την Τουρκία από τα νότια και να προκαλούν έτσι τον μεγάλο στρατηγικό πονοκέφαλο στην Άγκυρα. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ολοκληρωτική υποστήριξη τους από τις ΗΠΑ, αλλά και από τη διαχρονική συμμαχία τους με την οικογένεια Άσαντ. 

Σε αυτά τα πλαίσια η ανακοίνωση της έναρξης της τελικής επίθεσης στη Ράκα, προοιωνίζει σοβαρές επιπλοκές βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σε αυτό το νότιο μέτωπο στην εγγύς ανατολή. 

Συγκεκριμένα η επιχείρηση της αραβοκουρδικής συμμαχίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για την ανακατάληψη της Ράκας στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Η Ράκα είναι η άτυπη πρωτεύουσα των τζιχαντιστών, και η σημασία της για αυτούς είναι τεράστια, δεδομένης και της απελευθέρωσης της Μοσούλης από τον ιρακινό στρατό που είναι πια θέμα ημερών.

Οι SDF, που έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση για την ανακατάληψη του προπυργίου του ΙΚ στη Συρία από τον Νοέμβριο, έχουν καταφέρει να περικυκλώσουν την πόλη από τα βόρεια και τα ανατολικά και πλέον προελαύνουν από τα δυτικά. "Οι δυνάμεις έχουν φτάσει στις παρυφές της πόλης και η μεγάλη επιχείρηση θα ξεκινήσει (…) τις επόμενες ημέρες", δήλωσε ο Νούρι Μάχμουντ.

Πάντως ο Μάχμουντ αρνήθηκε να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα της επόμενης φάσης των επιχειρήσεων.

Οι μαχητές των SDF κατέλαβαν χθες Παρασκευή την πόλη αλ Μανσούρα, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ράκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σήμερα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το φράγμα αλ Μπάαθ, που συνορεύει με την πόλη.

"Η πρόοδος αυτή θα επιτρέψει στις SDF να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στις νότιες όχθες του Ευφράτη και να ενισχύσουν το δυτικό μέτωπο της Ράκα πριν την έναρξη της τελικής μάχης για την εκδίωξη του ΙΚ από την πόλη", εξήγησε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

"Βρισκόμαστε λίγο πριν την τελική μάχη", τόνισε.



Στο μεταξύ ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε μια ορεινή περιοχή από το Ισλαμικό Κράτος ανατολικά του δρόμου που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι κατέλαβε και 22 χωριά και αγροκτήματα από το ΙΚ κοντά στην Μασκανέ, την τελευταία μεγάλη πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στο Χαλέπι.

Η Μασκανέ βρίσκεται στις δυτικές όχθες του Ευφράτη στην επαρχία του Χαλεπιού και απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την επαρχία Ράκα. Η επόμενη μεγάλη πόλη προς τα ανατολικά είναι η Τάκμπα, την οποία κατέλαβαν οι SDF τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla.gr