12.6.17

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ - Ζημιές στη Βρίσα και στο Πλωμάρι


Στα χωριά Βρίσα και Πλωμάρι εντοπίζονται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι περισσότερες ζημιές από τα 6,1 Ρίχτερ. Όπως αναφέρει ο Μανόλης Αρμενάκας, πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Πλωμαρίου, στο χωριό κατέρρευσαν δύο ερειπωμένα σπίτια και παρουσιάζονται ελαφρύτερες ζημιές σε αρκετά κτίρια. Και οι δύο οδικές προσβάσεις του χωριού έκλεισαν: στο δρόμο προς Μυτιλήνη, στην περιοχή Αγίου Ισίδωρου σημειώθηκε κατολίσθηση και αυτή τη στιγμή συνεργείο του δήμου εργάζεται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.
Σοβαρότερα τα προβλήματα στον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου- Μελίδας, στον οποίο έχουν πέσει βράχοι, των οποίων η απομάκρυνση θα είναι δυσκολότερη.
Πάντως μέχρι στιγμή ο μοναδικός τραυματισμός που έχει αναφερθεί σε όλο το νησί ήταν ελαφρύς, μιας γυναίκας στο χωριό Πέτρα. Επίσης δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στα νοσοκομεία της Λέσβου ή της Χίου.
Ο πολύ ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 15.28 στο θαλάσσιο χώρο 35 χλμ νότια του νησιού, με το επίκεντρό του να τοποθετείται  στο τρίγωνο Λέσβου, Χίου και τουρκικών παραλίων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο εντοπίζεται σε βάθος 10 χιλιομέτρων, γεγονός όχι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της περιοχής. Την πρώτη σεισμική δόνηση διαδέχθηκε στις 15.35 ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, ενώ η πλούσια μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται.
kathimerini