11.6.17

Αμύνταιο: Κρίσιμο 48ωρο. Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις στο ορυχείο της ΔΕΗ


Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Αμύνταιο με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη και του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε το Σάββατο στο ορυχείο της Λιγνιτικής Μονάδας Δυτικής Μακεδονίας. Τέσσερις εκσκαφείς καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ οι κάτοικοι του κοντινού οικισμού Ανάργυροι διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία, μετά την απόφαση των αρχών για εκκένωση του οικισμού. Το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο 48ωρο.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ συνιστά να μην πλησιάσουν την περιοχή του ορυχείου, η λειτουργία του οποίου είχε διακοπεί από τις 3 Ιουνίου, μη ειδικευμένα άτομα, ενώ αναφέρει ότι θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ό,τι θεωρηθεί αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού.
Δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες, επισημαίνει επιπλέον η ΔΕΗ. Όπως αναφέρεται, η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. Το φαινόμενο βρισκόταν υπό παρακολούθηση και η λειτουργία του ορυχείου είχε διακοπεί από τις 3 Ιουνίου, ωστόσο οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων), με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.
Η ΔΕΗ τονίζει τέλος ότι σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεων του ενώ έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών οι οποίες αποφάσισαν προληπτικά την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων και θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ότι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων μετά την αυτοψία που διενήργησε το Σάββατο, στο πληγωμένο χωριό από την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ο δήμαρχος Αμυνταίου θα υποβάλει το αίτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ακολούθως ο περιφερειάρχης αφού το εγκρίνει θα το διαβιβάσει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη «η απόφαση του υπουργού είναι δεδομένη και την ανακοίνωσε ήδη στους κατοίκους κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε από κοινού και με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».
Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας θα διανυκτερεύσουν απόψε στα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα δέκα σπίτια που υπέστησαν σήμερα ρωγμές και καταστροφές να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν τα οικιακά σκεύη, τον εξοπλισμό κατοικίας αλλά και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Εταιρεία.
news247