5.6.17

Μέι: Να ηττηθεί ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός, 12 οι συλλήψεις


Συνεχίζονται έρευνες και έφοδοι, 12 συλλήψεις για την επίθεση στο Λονδίνο

Κλιμακώνεται η κατάσταση στη Βρετανία με τις αστυνομικές αρχές να έχουν προβεί σε 12 συλλήψεις μετά την επίθεση στο κεντρικό Λονδίνο, το βράδυ του Σαββάτου. 
Για «υπερβολική ανοχή στον εξτρεμισμό», έκανε λόγο η πρωθυπουργός της Βρετανίας, τονίζοντας την ανάγκη για σκλήρυνση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Κλιμακώνεται η κατάσταση στη Βρετανία με τις αστυνομικές αρχές να έχουν προβεί σε δώδεκα συλλήψεις μετά από επιδρομή σε διεύθυνση στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου που χρησιμοποιούσε ένας από τους τρεις δράστες,  οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά των αρχών, οκτώ λεπτά μετά την πρώτη κλήση που δέχθηκαν για τη διπλή επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κεντρικό Λονδίνο και μετρά μέχρι στγμής επτά νεκρούς και 48 τραυματίες εκ των οποίων οι 21 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. 

Συνεχίζονται οι έρευνες και οι έφοδοι της βρετανικής αστυνομίας στο πλαίσιο διερεύνησης εμπλοκής και άλλων ατόμων - πέραν των τριών δραστών - στην επίθεση που έρχεται να σοκάρει τη Βρετανία αλλά και τη διεθνή κοινότητα μερικές μόνο μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ.
«Ενωμένοι θα νικήσουμε τους εχθρούς μας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στα διάγγελμά της το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη για αναθεώρηση των αντιτρομοκρατικών νόμων προς όφελος της εθνικής ασφάλειας,  η οποία ενδεχομένως να αγγίξει και ευαίσθητα θέματα δικαιωμάτων. 
«Θα χρειαστεί να επανεξετάσουμε την αντιτρομοκρατική στρατηγική μας, για να διασφαλίσουμε ότι η αστυνομία έχει τις δυνάμεις που χρειάζεται», σημείωσε η κ. Μέι, κάνοντας μάλιστα λόγο για «υπερβολική ανοχή στον εξτρεμισμό στη χώρα μας». 
Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό, η βρετανική αστυνομία κατόρθωσε να σταματήσει πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις από το Μάρτιο του 2017.
«Βλέπουμε ένα νέο στυλ επίθεσης… Ο ένας αντιγράφει τον άλλο», δήλωσε για τους δράστες, ενώ επεσήμανε πως μπορεί οι επιθέσεις των τριών τελευταίων μηνών να μην συνδέονται άμεσα, αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει ότι συνδέονται ως προς τη στρεβλή ιδεολογία από την οποία εκπορεύονται, αυτή του ισλαμιστικού εξτρεμισμού. «Η ιδεολογία αυτή πρέπει να ηττηθεί», δήλωσε. 
Η κ. Μέι ολοκλήρωσε τη δήλωσή της διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την Πέμπτη και πως η προεκλογική εκστρατεία θα συνεχιστεί κανονικά από αύριο, καθώς «η βία δεν μπορεί να διακόψει μια δημοκρατική διαδικασία».
Ριζοσπαστικοί ισλαμιστές οι δράστες
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ σχολίασε ότι οι δράστες ήταν πιθανόν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες.
«Όπως είπε η πρωθυπουργός, έχουμε την πεποίθηση ότι ήταν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες, απ' αυτό εμπνέονταν, και πρέπει να μάθουμε περισσότερα όσον αφορά το από πού ήρθε αυτή η ριζοσπαστικοποίηση», δήλωσε η Ραντ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.
Η Ραντ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι δράστες της επίθεσης ήταν γνωστοί στις αρχές πριν από τη χθεσινή επίθεση. «Η επιχείρηση συνεχίζεται, έτσι ανακαλύπτουμε περισσότερα για το ποιοι είναι αυτοί οι τρεις», δήλωσε.
kathimerini