21.5.17

Τρεις δορυφόρους «φονιάδες» ενεργοποίησε η Ρωσία - Έγιναν αντιληπτοί από την USSTRATCOM


Η ΜΟΣΧΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ 

Προετοιμάζεται η Ρωσία για πόλεμο στο διάστημα; Αυτό το ερώτημα απασχολεί τους αξιωματούχους του Πενταγώνου ύστερα από την ενεργοποίηση τριών δορυφόρων «δολοφόνων» μετά από δύο χρόνια εκτός λειτουργίας.

Το γεγονός της ενεργοποίησης των τριών αυτών δορυφόρων φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς. Η Δρ. Laura Grego ειδικός στα θέματα διαστημικής τεχνολογίας ανέφερε στην ιστοσελίδα Daily Beast:
«Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο δορυφόροι μετά από δύο χρόνια αδράνειας επανέρχονται σε λειτουργία για να πραγματοποιήσουν ελιγμούς. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει σχέση με το ότι οι δορυφόροι έτσι παραμένουν ανεντόπιστοι. 
Πρόκειται για μια τακτική όπου δορυφόροι με ικανότητα ελιγμών παραμένουν αδρανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να μοιάζουν με διαστημικά συντρίμμια ή σκουπίδια. Έτσι μετά από μια μεγάλη περίοδο αδράνειας ίσως θέλεις να δεις εάν εξακολουθούν να έχουν ικανότητα λειτουργίας».
Οι τρεις δορυφόροι που έθεσαν ξανά σε λειτουργία οι Ρώσοι είναι και σύμφωνα με  Αμερικανούς αξιωματούχους του  Πεντα΄Γωνου  οι Kosmos-2491, Kosmos-2499 και Kosmos-2504 και οποίοι είχαν εκτοξευθεί μεταξύ 2013 και 2015.
Το προσωπικό της αμερικανικής υπηρεσίας παρακολούθησης δορυφόρων (USSTRATCOM) παρατήρησε τους δορυφόρους από τους μικροελιγμούς που αυτοί έκαναν καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως πρόκειται είτε για κατασκοπευτικούς δορυφόρους είτε για στρατιωτικούς δορυφόρους.
Η υπόθεση που έγινε γνωστή από τα ΜΜΕ πήρε διαστάσεις αναγκάζοντας την ρωσική υπηρεσία διαστήματος και τον διευθυντή της Oleg Ostapenko να δηλώνει πως δεν επρόκειτο για δορυφόρους «δολοφόνους».
Όταν η Ρωσία προετοιμαζόταν να εκτοξεύσει τον πρώτο από αυτούς του δορυφόρους το έκανε κρύβοντάς τον στην εκτόξευση τριών άλλων κατασκοπευτικών δορυφόρων.
Οι δορυφόροι όμως αυτοί δεν έχουν την ικανότητα δικού τους προωθητικού συστήματος έτσι ώστε να αλλάζουν τροχιά. Οι ειδικοί στις ΗΠΑ κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει όταν ένας από αυτούς του «κατασκοπευτικούς» δορυφόρους άλλαξε τροχιά πηγαίνοντας σε υψηλότερη.
Αυτό που κάνει τους συγκεκριμένους δορυφόρους επικίνδυνους είναι η ικανότητά τους να προωθούνται, να ελίσσονται και να τοποθετούνται σε πολύ μικρή απόσταση από το στόχο τους και στη συνέχεια να τον καταστρέφουν
Ο Ρώσος δημοσιογράφος Anatoly Zak σχολιάζοντας τις πιθανές δυνατότητες των ρωσικών δορυφόρων είπε:
«Μπορείς να ενδεχομένως να εξοπλίσεις τους δορυφόρους αυτού  με συστήματα λέιζερ ή ακόμη και με εκρηκτικά. Εάν κάποιος από αυτούς έρθει σε πολύ κοντινή απόσταση με ένα δορυφόρο στόχο τότε μπορεί να κάνει ζημιά».
Πάντως δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για ένα διαστημικό πόλεμο. Ο Brian Weeden ειδικός σε θέματα διαστήματος λέει: «Τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο εύκολο απλά να παρεμβάλεις τις επικοινωνίες ενός δορυφόρου ή να τον κτυπήσεις με ένα πύραυλο από τη Γη, παρά να προσπαθήσεις να πραγματοποιήσεις ένα «ραντεβού» σε τροχιά».
Πάντως η Ρωσία αρνείται ότι οι τρεις αυτοί δορυφόροι είναι δορυφόροι «φονιάδες κατά άλλων δορυφόρων ν και όπως υποστηρίζουν πολλοί  ακόμη και αν ήταν δεν θα το παραδεχόταν.