13.5.17

ΤΟΥΡΚΙΑ: "Tο ποντίκι που...βρυχάται"!!!


Ο Ιλνούρ Τσεβίκ (σύμβουλος του Ερντογάν) απείλησε τις ΗΠΑ να μην δοκιμάζουν την υπομονή του αφέντη του!!!

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙλνούρ Τσεβίκ, δήλωσε σε νέο του «ξέσπασμα» νεο-οθωμανικού μεγαλείου, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ευγνωμονούν την καλή θέληση και υπομονή του Ερντογάν, σχολιάζοντας την απόφαση του Λευκού Οίκου να εξοπλίσει τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η Τουρκία κατηγορεί το YPG, την κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει από τη δεκαετία του 1980 στην Τουρκία ένοπλη αντίσταση στην τουρκική κατοχή στο βόρειο Κουρδιστάν και θεωρείται από την Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση.
Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα Yeni Birlik την Παρασκευή, ο Τσεβίκ γράφει ότι παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει ενοχληθεί πάρα πολύ από την αμερικανική απόφαση να δοθούν όπλα στο YPG, ο Ερντογάν ελπίζει ότι ο Τραμπ θα την πάρει πίσω, εννοώντας ότι ο Ερντογάν [που δεν μιλάει λέξη αγγλικά] θα προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό Πρόεδρο να αλλάξει απόφαση κατά την προγραμματισμένη συνάντησή τους σε μερικές ημέρες στον Λευκό Οίκο.
«Ο Πρόεδρός μας προσεγγίζει το θέμα με καλή θέληση και υπομονή. Αλλά οι Αμερικανοί θα πρέπει να το εμπεδώσουν αυτό. Σχετικά με το κουρδικό ζήτημα, ο Πρόεδρός μας έχει επιδείξει μια εξαιρετικά καλή διάθεση και υπομονή, έκανε περισσότερα από όσα μπορούσε να κάνει. Το PKK δεν τον «διάβασε» καλά. Κάνοντας κατάχρηση της διαδικασίας επίλυσης, προετοιμαζόταν για εξέγερση. Τότε ο Πρόεδρός μας, που του εξαντλήθηκε η υπομονή, τους έδωσε μια γερή κατραπακιά και συνεχίζει να το κάνει. Όσοι δοκίμασαν την υπομονή του Προέδρου μας πάντα έχασαν και θα συνεχίζουν να χάνουν. Αυτό αφορά και τις ΗΠΑ επίσης», έγραψε ο Τσεβίκ.
Πριν μια εβδομάδα Ιλνούρ Τσεβίκ απείλησε τα αμερικανικά στρατεύματα, που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη και περιπολούν στα σύνορα μαζί με τους Κούρδους μαχητές του YPG, ότι η Τουρκία μπορεί να τα βομβαρδίσει κατά λάθος.
«Εάν οι τρομοκράτες του PKK [Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν] συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στο εσωτερικό της Τουρκίας… όπως ξέρετε διεισδύουν από τη βόρεια Συρία… Εάν το παρατραβήξουν, δεν μας ενδιαφέρουν τα αμερικανικά τεθωρακισμένα και ίσως κάποιες ρουκέτες μας τους χτυπήσουν κατά λάθος», δήλωσε ο Τσεβίκ.
Λίγο αργότερα ο Τσεβίκ έσπευσε με tweet να ανασκευάσει:
«Η Τουρκία ποτέ δεν χτύπησε και ούτε θα χτυπήσει τους συμμάχους της οπουδήποτε και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Αμερικανούς στη Συρία», έγραψε, κραυγαλέα ψευδόμενος, διότι η Τουρκία έχει επιτεθεί πολλές φορές στη ΝΑΤΟϊκή της σύμμαχο Ελλάδα, τόσο κατά την εισβολή της στην Κύπρο το 1974 όσο κι αργότερα σε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον χαρακτήρισε τις δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν ως «ανεύθυνες και απαράδεκτες».
Τώρα ο Ιλνούρ Τσεβίκ επανήλθε απειλώντας τις ΗΠΑ να μην δοκιμάζουν την υπομονή του Ερντογάν. Γιατί αλλιώς τι μπορεί να κάνει ο Ερντογάν; Πραγματικά αναρωτιόμαστε τι μπορεί να κάνει ο Ερντογάν και η παρέα του στις ΗΠΑ…

tribune