13.5.17

Συνελήφθη (και) ο διευθυντής του site της Cumhuriyet

.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα τον διευθυντή της ηλεκτρονικής έκδοσης της καθημερινής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet.
Ο Ογκούζ Γκιουβέν ανακοίνωσε ο ίδιος τη σύλληψή του μέσω twitter γύρω στις 7 το πρωί, ενώ στο site της εφημερίδας αναφέρεται ότι δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους έγινε η σύλληψή του.
Το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι ο Γκιουβέν συνελήφθη σε σχέση με την κάλυψη του θανάτου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε τροχαίο δυστύχημα, ενός Τούρκου εισαγγελέα στον οποίο είχαν ανατεθεί έρευνες κατά υπόπτων που συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ωστόσο, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.
Πάντως, η σύλληψη Γκιουβέν γίνεται ενώ έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση τουλάχιστον 20 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι της εφημερίδας τους τελευταίους μήνες - ανάμεσά τους ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας, Ακίν Αταλάι, ο διευθυντής της Μουράτ Σαμπουντζού, καθώς και ο ερευνητικός δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ.
Κατηγορούνται είτε ότι ανήκουν είτε ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το κίνημα του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, ή ακόμη το DHKP-C (μια ακροαριστερή οργάνωση) και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε φυλάκιση 7,5 έως 43 ετών.
Σφόδρα επικριτική στον πρόεδρο Ερντογάν, η Cumhuriyet (που ιδρύθηκε το 1924) επί των ημερών του πρώην διευθυντή της Τζαν Ντουντάρ, είχε κάνει πολλές δημοσιογραφικές επιτυχίες φέροντας σε δύσκολη θέση την εξουσία.
Ο Ντουντάρ, ο οποίος ζει τώρα στη Γερμανία, θεωρείται προδότης από την τουρκική κυβέρνηση επειδή αποκάλυψε το 2015 ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρείχαν όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία.
Η Τουρκία καταλαμβάνει την 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που κατήρτισε η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) για το 2017.
Εν τω μεταξύ, σήμερα η τουρκική αστυνομία συνέλαβε και 53 πρώην υπαλλήλους του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, τους οποίους θεωρεί ύποπτους για διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Οι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 102 ανθρώπων στο πλαίσιο της σχετικής με το χρηματιστήριο έρευνας, σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, η οποία διευκρινίζει πως οι συλληφθέντες πρώην υπάλληλοι του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιούσαν μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, την Bylock, η οποία, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ήταν εργαλείο επικοινωνίας των πραξικοπηματιών.
Κατηγορούνται επίσης, σύμφωνα με τη Haberturk, ότι πραγματοποίησαν συναλλαγές προς όφελος της Bank Asya, μιας τράπεζας που πρόσκειται στον Φετουλάχι Γκιουλέν, η οποία έχασε την άδειά της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα σε 70 διευθύνσεις εναντίον υπόπτων που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015.

Συντάκτης: 
efsyn.gr