25.5.17

H Γερμανία στήνει αθόρυβα ευρωπαϊκό στρατό


H Γερμανία, η Τσεχία και η Ρουμανία προέβησαν σιωπηλά σε ένα σημαντικό βήμα προς μια κατεύθυνση που παραπέμπει στη δημιουργία ενός στρατού της Ε.Ε., αναφέρεται σε δημοσίευμα της διπλωματικής επιθεώρησης Foreign Policy, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την Τετάρτη. Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα foreignpolicy.com, οι χώρες-μέλη ανακοίνωσαν την ενσωμάτωση και τον συντονισμό των ενόπλων δυνάμεών τους προς μια κοινή ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη.


Το περιοδικό σημειώνει πως η ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού εμφανίζεται τακτικά στην επικαιρότητα, υπό τη μορφή δηλώσεων από αξιωματούχους της Ε.Ε., όμως σχεδόν πάντα αποδοκιμάζεται, είτε από αυτούς που τη θεωρούν ως «γραφική» είτε από αυτούς που δεν βλέπουν θετικά μια κίνηση που ενδεχομένως να περιέπλεκε τις σχέσεις της Ευρώπης με το ΝΑΤΟ.


Όσον αφορά στην κίνηση των τριών χωρών, το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν σημαίνει πως οι στρατοί της Ρουμανίας και της Τσεχίας θα ενταχθούν στην Bundeswehr, ωστόσο μέσα στους επόμενους μήνες τα κράτη αυτά θα προσφέρουν από μία ταξιαρχία στον γερμανικό στρατό. 

Συγκεκριμένα, η 81η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία θα ενταχθεί στη Μεραρχία Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης της Bundeswehr, ενώ η 4η Ταξιαρχία Ταχείας Ανάπτυξης της Τσεχίας, που έχει ήδη υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο (και θεωρείται ως η αιχμή του δόρατος του τσεχικού στρατού) θα ενσωματωθεί στη γερμανική 10η Τεθωρακισμένη Μεραρχία. Με αυτόν τον τρόπο, τα δύο κράτη ακολουθούν τα βήματα δύο ολλανδικών ταξιαρχιών, εκ των οποίων η μία έχει ήδη ενταχθεί στη Μεραρχία Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης, ενώ η άλλη έχει ενσωματωθεί στην 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του γερμανικού στρατού.
Κάρλο Μασάλα
Κάρλο Μασάλα


Όπως δήλωσε στο Foreign Policy o Κάρλο Μασάλα, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Bundeswehr στο Μόναχο, η γερμανική κυβέρνηση «δείχνει πως είναι πρόθυμη να προχωρήσει την ευρωπαϊκή στρατιωτική ενσωμάτωση-ενοποίηση», παρόλο που αρκετά κράτη-μέλη δεν είναι έτοιμα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ


  
Η Γερμανία φαίνεται να εργάζεται πάνω σε κάτι πολύ πιο φιλόδοξο: στη δημιουργία ενός δικτύου ευρωπαϊκών «μίνι-στρατών» υπό την ηγεσία της Bundeswehr Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ιδέα ενός στρατού της Ε.Ε. Σχεδόν κάθε φορά η τοποθέτησή του αυτή δεν έχει αντιμετωπιστεί θετικά -ακόμα και δεδομένης της εξόδου της Βρετανίας (η οποία ήταν παραδοσιακά αντίθετη σε αυτήν την κίνηση) από την Ένωση. 

Παρ' όλα αυτά, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Γερμανία, φαίνεται να εργάζεται πάνω σε κάτι πολύ πιο φιλόδοξο: στη δημιουργία ενός δικτύου ευρωπαϊκών «μίνι-στρατών» υπό την ηγεσία της Bundeswehr. 

Εντός αυτού του πλαισίου, θα έπρεπε να υπενθυμιστεί και η προ μηνών πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ενταχθούν στον γερμανικό στρατό επαγγελματίες οπλίτες από άλλα κράτη της Ε.Ε. Προβληματική η κατάσταση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων 

Η κατάσταση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή, συνεχίζει το δημοσίευμα. Το 1989, η κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας δαπανούσε το 2,7% του ΑΕΠ στην άμυνα, ωστόσο μέχρι το 2000 το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 1,4%, όπου και παρέμεινε για χρόνια. Μεταξύ του 2013 και του 2016 το εν λόγω ποσοστό ήταν στο 1,2%, μακριά από το 2% που ορίζει το ΝΑΤΟ. Σε αναφορά στην Bundestag (τη γερμανική Βουλή) το 2014, οι γενικοί επιθεωρητές παρουσίασαν μια πολύ κακή εικόνα: τα περισσότερα ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού δεν λειτουργούσαν, ενώ από τα 64 του στρατού μόνο τα 18 ήταν κατάλληλα για χρήση.Τα οφέλη για Ρουμανία, Τσεχία και Ολλανδία

Για τη Ρουμανία και την Τσεχία η ένωση των στρατών σημαίνει πως οι ένοπλες δυνάμεις τους θα φθάσουν το επίπεδο εκπαίδευσης των γερμανικών, ενώ για την Ολλανδία σημαίνει ανάκτηση τμήματος της τεθωρακισμένης ισχύος της, αφού πώλησε τα τελευταία της τεθωρακισμένα το 2011.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

zougla.gr