4.5.17

«Όνειρο των νέων η φυγή…»

Γράφει ο Γιώργος Δρακούλης




Στην Ελλάδα του 2017 και των όλο και πιο σκληρών μνημονίων, οι νέοι Έλληνες, το μέλλον του τόπου μας φαίνεται να έχουν ως όνειρο τη φυγή στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον με περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες προοπτικές.
Η οικονομική κρίση και οι δύσκολες συγκυρίες που διανύει η χώρα μας φαίνεται ότι έχουν γίνει η αιτία ενός μεγάλου μεταναστευτικού κύματος νέων ανθρώπων. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, δύο στους τρεις νέους 18-25 ετών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό.

Νέοι άνθρωποι με προσόντα, εκπαιδευτική και εργασιακή κατάρτιση, όνειρα και σχέδια, που επιθυμούν να καινοτομήσουν, να επιχειρήσουν, να πρωταγωνιστήσουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία με νέες ιδέες, να δημιουργήσουν και να κατακτήσουν το αύριο, έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας και τις μηδενικές προοπτικές σε μια χώρα που οδηγείται σε αδιέξοδο, εγκλωβισμένη στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Η έλλειψη σχεδιασμού και αναπτυξιακών πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς, αναγκάζει τους νέους Έλληνες να ονειρεύονται και να επιδιώκουν τη φυγή από τη χώρα τους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βιώνει ένα συνεχές μεταναστευτικό κύμα αξιόλογων και μορφωμένων νέων, γνωστό και ως «brain drain». Το μεταναστευτικό κύμα νέων ανθρώπων που έχει δημιουργηθεί υπονομεύει τη σταθερότητα και την πρόοδο της χώρας μας και της στερεί το πιο πολύτιμο και αναπτυξιακό «κεφάλαιό» της.
Για να κλείσει αυτή η μεγάλη «πληγή» της «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό, είναι αναγκαίο να υπάρξουν πολιτικές που θα κρατήσουν τους νέους στην πατρίδα μας και που θα τους δώσουν πρόσφορο έδαφος να κατακτήσουν τους στόχους τους και να κάνουν πράξη τα όνειρά τους. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς, η αξιοποίηση των χρησίμων πόρων του ΕΣΠΑ, η μείωση της φορολογίας, οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση των παθογενειών του ελληνικού κράτους και η εξάλειψη της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς είναι μερικές από τις πολλές λύσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη χώρα μας να βγει από την οικονομική κρίση και νέες προοπτικές στους νέους.
Οι νέες προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο απαιτούν αποφασιστικές αλλαγές και ρήξη με τις νοοτροπίες του «χθες». Όσο θα μένει στα χαρτιά η αναπτυξιακή επίλυση του προβλήματος της ανεργίας στη χώρα μας, τόσο θα φεύγουν οι νέοι από την Ελλάδα, ενώ η χώρα μας δεν θα μπορεί να κάνει ούτε βήμα μπροστά!



Γιώργος Δρακούλης