22.5.17

Βγήκαν τα μαχαίρια στις Βρυξέλλες για το χρέος – Στηρίζει η Γαλλία, «σκυλιάζει» ο Σόιμπλε


Όργιο παρασκηνίου λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθεί και επίσημα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το τέλος του προγράμματος.
Η νύχτα αναμένεται μακρά, καθώς το «μπρα ντε φερ» μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να κορυφωθεί, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και γαλλογερμανικός πόλεμος, αλλά και ένας «εμφύλιος» μεταξύ των δύο κυβερνώντων κομμάτων στη Γερμανία.

Το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και είναι πολύ σημαντικό βήμα. Θα πάρουμε την έκθεση από τους Θεσμούς και θα δούμε πως αξιολογούν την κατάσταση, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πριν την συνεδρίαση του Eurogroup.
Εξέφρασε την ελπίδα «να φτάσουμε σε πολιτική συμφωνία». Συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε σε αυτά που είχαμε αποφασίσει το Μάιο του 2016.
Όπως είπε το θέμα της δόσης μπορεί να μην κλείσει σήμερα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει την επόμενη εβδομάδα με την ολοκλήρωση της τεχνικής διαδικασίας.
Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταιριάζει με τη δική μας. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση που δεν θα βγάζει το ΔΝΤ από τους κανονισμούς του, συμπλήρωσε.
Ο Β. Σόιμπλε στάθηκε στα όσα είπε ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, ο σοσιαλιστής Π. Γκάμπριελ και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις πέραν από αυτό που υπάρχει και τις εντολές του κοινοβουλίου.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι έχουν τεθεί σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τα μεσοπρόθεσμα θα μπορούν να περιλαμβάνουν επέκταση των λήξεων και κάτι με τα επιτόκια, όπως είπε. Ισως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα πριν το τέλος του προγράμματος και μια νέα εντολή του κοινοβουλίου.
Εκτίμησε ότι υπάρχει συμφωνία με τη γαλλική πλευρά για το τι πρέπει να γίνει, στη σκιά της συνάντησης που είχε με τον γάλλο ομόλογό του.

Στήριξη Μακρόν σε Τσίπρα για το χρέος

Νωρίτερα πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωναν ότι στο επίκεντρο της συνομιλίας Μακρόν- Τσίπρα βρέθηκε το σημερινό Eurogroup.
«Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους και συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί συνολική λύση, προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Συμφώνησαν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
H ανακοίνωση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup, που ξεκινά στις 16:00 η ώρα Ελλάδας και στο οποίο φαίνεται πως το επικρατέστερο σενάριο είναι μία πολιτική αναφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε πριν από λίγο πως η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε και ότι τώρα ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι δανειστές.
Τόνισε επίσης ότι το έλλειμμα μειώθηκε το 2016 και το 2017.
Εκτενή αναφορά έκανε και ο γαλλικός Τύπος στο αποψινό Eurogroup και την αίσθηση πως πλησιάζουμε σε συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα, η οποία πέραν φυσικά της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε να περιλαμβάνει και μια ρύθμιση για το ελληνικό χρέος.
Η γαλλική Liberation επικαλείται μάλιστα πηγές του ΔΝΤ που θέλουν την εξεύρεση μια συνολικής λύσης, έπειτα από μια συζήτηση που δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια απόφαση πριν τα ξημερώματα της Τρίτης.
Τόσο η Le Monde, όσο όμως και οι Le Figaro και Liberation σημειώνουν πως η Γερμανία προβάλει τις γνωστές τις ενστάσεις, αναφορικά με το χρέος, ενστάσεις που δυσχαιρένουν και τη θέση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα, βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα, σημείωσε όμως ότι η χώρα μας θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές βήμα – βήμα και πως η ελληνική οικονομία ακόμα δεν είναι ανταγωνιστική.
Oι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση Σόιμπλε με τον νέο Γάλλο ομόλογό του, Μπρούνο Λε Μερ.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι και η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Γκάμπριελ κατά Σόιμπλε

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαίτησε πάντως τη συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ασκώντας έμμεση κριτική στην σκληρή θέση του Σόιμπλε.
«Στην Ελλάδα έχει γίνει η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
«Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας», τόνισε, προσθέτοντας, «Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης»
Ο Σόιμπλε, που γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους Έλληνες, έχει υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση τα τελευταία χρόνια και επιμένει ότι όποια αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο όταν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νιώθει απροθυμία να συμπεριληφθεί στο τρέχον πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, ισχυριζόμενο ότι θέλει διαβεβαιώσεις πως το χρέος θα είναι βιώσιμο.
Ο Γκάμπριελ, του οποίου οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν απελπισμένα να κλείσουν μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ τέσσερις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, είπε ότι «η πολιτική πολιορκία πρέπει να αρθεί».
tribune