5.5.17

ΕΛΒΟ: Μόνο τα ψέματα Τσίπρα – Καμμένου δεν έχουν προθεσμία!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Στις 24 Απριλίου δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ ΑΒΕ), στην οποία το ελληνικό δημόσιο κατέχει ποσοστό περίπου 86%, με λήξη προθεσμίας την 15ηΜαΐου.
Οπότε αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι μόνο τα ψέματα Τσίπρα – Καμμένου είναι απεριόριστα και δεν υπόκεινται σε… προθεσμίες.
Οι δυο τους «σώζουν» την ΕΛΒΟ εδώ και χρόνια – και μέχρι πρόσφατα.
Ακόμη και στις 23 Νοεμβρίου 2016, ο κ. Καμμένος, από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε μεταβεί για εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με θέμα την συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε κατηγορηματικά διαψεύσει ότι η ΕΛΒΟ έχει ενταχθεί στο υπερταμείο. «Δεν υπάρχει κανένα υπερταμείο», είχε πει.
«Η ΕΛΒΟ βρίσκεται σε εκκαθάριση και αυτή τη στιγμή υπάρχουν επενδυτές, ώστε η ΕΛΒΟ να επαναλειτουργήσει σε συνεργασία με τους εργαζόμενους. Γιατί η ΕΛΒΟ αποτελεί τη ναυαρχίδα της αμυντικής μας βιομηχανίας».
Ακόμη και στις 10 Δεκεμβρίου 2016, στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει: «Έχουμε προχωρήσει σε ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας και μάλιστα αυτές οι συμφωνίες φέρνουν επενδύσεις σε κλειστά εργοστάσια, όπως αυτό της ΕΛΒΟ».
Πάμε και στα παλιότερα ψέματα περί ΕΛΒΟ:
-24 Ιανουαρίου 2011, συνάντηση Τσίπρα με εργαζομένους της ΕΛΒΟ. Όπως είπε, η ΕΛΒΟ θα μπορούσε σήμερα να έχει μία ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. «Έχει υψηλή τεχνογνωσία, άρτια καταρτισμένο προσωπικό - εξειδικευμένο προσωπικό. Θα μπορούσε σήμερα να είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες οχημάτων, με δυναμική, να έχει ανταγωνιστική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην Ευρώπη».
-29 Ιουλίου 2013, ανακοίνωση Τμήματος Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ: Η «αναδιάρθρωση» για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση, είναι βέβαιον ότι θα επιφέρει δραματικές ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία θα οδηγηθεί στην ανεργία μέσω του προγράμματος «διαθεσιμότητας».
-7 Σεπτεμβρίου 2013, συνάντηση Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη με αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων της ΕΛΒΟ. Σ’ αυτήν ο κ. Τσίπρας τους παρουσίασε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα αμυντικών βιομηχανιών, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί, γιατί είναι επικίνδυνη και για τους εργαζόμενους και για την κυριαρχία της χώρας! Και μετά, έτρεξε να συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού της Βολιβίας (που είχε προσκληθεί από την πρωτοβουλία πολιτών «SOSτε το νερό») για να συζητήσει μαζί του «την εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βολιβία, που απέτυχε πλήρως γι’ αυτό και εγκαταλείφθηκε». (Τώρα πουλάει και το νερό!)
-15 Σεπτεμβρίου 2013, Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι έγκλημα να κλείνουν τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, να απειλείται η ΕΑΒ τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι όσο και αν εξορθολογιστούν και πρέπει να εξορθολογιστούν οι δαπάνες θα υπάρχει πάντα ανάγκη για δαπάνες».
-9 Φεβρουαρίου 2015, Π. Καμμένος, συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Στην αμυντική βιομηχανία ήδη έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια. Η ΕΑΒ έχει ξεκινήσει με νέα συμβόλαια, με νέες συμφωνίες. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν ήδη προχωρήσει σε σύναψη συμφωνιών και άνοιγμα πλέον στις αγορές όλου του κόσμου, με νέες παραγωγές και με προσλήψεις προσωπικού, οι οποίες θα γίνουν στην Πάτρα. Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε και τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες, όπως είναι η ΕΛΒΟ και άλλες μικρότερες, οι οποίες είναι στην περιφέρεια».