19.5.17

Γιατί οι σεισμολόγοι φοβούνται μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κωνσταντινούπολη


Για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, που μπορεί να φτάνει ή ακόμα και να ξεπερνά τα 7 Ρίχτερ, προειδοποιούν Γερμανοί επιστήμονες, σε σχετική μελέτη τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο σεισμός είναι πιθανότερο να προέλθει από το ανατολικό μέρος της θάλασσας του Μαρμαρά (το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διατρέχει τη θάλασσα του Μαρμαρά και περνά πολύ κοντά από την Πόλη).

Οι επιστήμονες βάσισαν το συμπέρασμά τους στην ανάλυση αρκετών μικροσεισμών που έχουν συμβεί και εξακολουθούν να συμβαίνουν κατά μήκος της θάλασσας του Μαρμαρά.
Όπως αναφέρουν, προς τα δυτικά της Πόλης, στο δυτικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, η τεκτονική ενέργεια εκτονώνεται με κάποιο τρόπο, καθώς η μία τεκτονική πλάκα συγκρούεται με την άλλη και βυθίζεται από κάτω της με πολύ αργό ρυθμό.
Όμως στα ανατολικά συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία κάποια στιγμή θα επιζητήσει να εκτονωθεί με ένα μεγάλο σεισμό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον σεισμολόγο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες GFZ, ανέφεραν:
«Αυτά είναι τόσο καλά όσο και κακά νέα για μια πόλη άνω των 15 εκατομμυρίων κατοίκων».
Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε:
«Τα καλά νέα είναι ότι καθώς η μετάδοση του σεισμού στο ρήγμα θα γίνει προς τα ανατολικά, θα έχει κατεύθυνση μακριά από την πόλη. Τα κακά νέα είναι ότι θα υπάρξει ένα πολύ μικρό περιθώριο μόνο λίγων δευτερολέπτων για προειδοποίηση».
Αν, παρά τις εκτιμήσεις, ο επόμενος σεισμός τελικά προέλθει από το δυτικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, τότε τα καλά νέα θα είναι ότι οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο να προειδοποιηθούν.
Όμως, στην περίπτωση που ο σεισμός θα κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα συναντήσει και θα «ταρακουνήσει» την πόλη πιο σοβαρά από ό,τι αν είχε «γεννηθεί» στην ανατολική θάλασσα του Μαρμαρά, λένε οι ειδικοί.
tribune