13.5.17

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζήτησε από τον Α.Τσίπρα να αποσυρθούν οι δυνάμεις Εθνοφυλακής από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου


Γιατί συζητάτε με τον Ερντογάν κ. Τσίπρα; Ούτε επίπεδο συζητήσεως ούτε αντικείμενο υπάρχει.  ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ  επιτέλους να παρουσιάζετε εικόνα ικέτη όπως και εκείνη την ανοησία που διατυμπάνιζαν και οι προηγούμενες -άχρηστες- κυβερνήσεις : "Δεν διεκδικούμε τίποτα..."  Επόμενο είναι ότι αφού δεν διεκδικούμε εμείς (άρα έχουμε τη φωλιά μας λερωμένη) να διεκδικούν όλοι οι άλλοι! ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  λοιπόν. 

Διεκδικούμε τη Β. Ήπειρο, την υπόλοιπη Μακεδονία, τον Πόντο τη Κωνσταντινούπολη και όλη τη Θράκη, τη Μ. Ασία, την Ίμβρο, την Τένεδο, ΟΛΗ τη Κύπρο και ένα σωρό άλλα.
Ο σοσιαλισμός, ο κομουνισμός ,ο  δήθεν εκμοντερνισμός, η παγκοσμιοποίηση και η δειλία δεν μπορούν να κάμψουν τις Εθνικές μας διεκδικήσεις. 

 Εντάξει, δεν ξεκινάμε επιθετικό πόλεμο (εξαιρουμένης της Κύπρου) αλλά όχι να δηλώνουμε  ότι δεν διεκδικούμε (άρα δεν έχουμε διεκδικήσεις) τίποτα! 

Α. Αλεξανδρής/Efenpress
_______________________________

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζήτησε από τον Α.Τσίπρα να αποσυρθούν οι δυνάμεις Εθνοφυλακής από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αμφισβητεί για μια ακόμα φορά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα καθώς ζήτησε από τον Α.Τσίπρα την πλήρη εφαρμογή όσων προβλέπονται από την Συνθήκη της Λωζάνης.
Είναι σαφές ότι αναφέρεται με έμμεσο τρόπο στα περί «αποστρατικοποίησης των νησιών».
H Άγκυρα «απαγορεύει» σε ΥΕΘΑ και αρχηγούς των ελληνικών στρατιωτικών Επιτελείων να επισκέπτονται τα νησιά και να παρακολουθούν ασκήσεις Εθνοφυλακής!
Το παρουσιάζουν ως παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης! Μιας Συνθήκης που ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί εδώ και μήνες με επίσημες δηλώσεις.
 
Η Τουρκία καταγγέλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις Συνθήκες, για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων του 1914» και της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, με το παράρτημα της Συνθήκης που σχετίζεται με το καθεστώς των Στενών, καθώς και με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947.
 
Θεωρούν ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα και στην περιοχή της να μην διεξάγονται στρατιωτικές δραστηριότητες.
 
Φυσικά αυτό δεν ισχύει καθώς τα νησιά βάση της Χάρτας των Θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχουν το δικαίωμα στην Αυτοάμυνα.
 
Eντελώς ανυπεράσπιστα θέλει η Άγκυρα τα Δωδεκάννησα και τα νησιά του Α.Αιγαίου 
 
Ξεχνάει ηθελημένα ότι στα νησιά αυτά δεν υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις αλλά τάγματα Εθνοφυλακής τα οποία βάση του θεμελιώδους Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχουν ως αποστολή την αυτοάμυνα των νησιών
 
 
«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου.
 
Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της.
 
Η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.
 
Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία "res inter alios acta"».
 
Tώρα ο Ρ.Τ. Ερντογάν επανέρχεται εκ νέου στην «πλήρη εφαρμογή» της Συνθήκης της Λωζάνης κατά την συνάντηση στο Πεκίνο που είχε σήμερα με τον Α.Τσίπρα.
 Η συνάντηση που κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά έγινε στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τη «θετική ατζέντα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στη διάρκεια της διμερούς συνάντησης οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για την οποία ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει, το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και ο γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας. Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχε ο πρωθυπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), Γκου Σου, και κατόπιν με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC), Τζουν Λι.