29.5.17

Ο Τραμπ ο “ξεπουπουλιασμένος ευρωστρατός” και το συμφέρον της Ελλάδας


Πριν από ακριβώς δύο χρόνια τον Μάϊο του 2015,ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε:
«Μια ορδή από κότες είναι ένας σχηματισμός μάχης σώμα με σώμα, αν συγκριθεί με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ». Ο κ.Γιούνκερ αναφερόταν στον …ευρωστρατό.

Τι έχει αλλάξει σ΄ αυτά τα δύο χρόνια στην Ευρώπη σ΄ ότι έχει να κάνει με τις προετοιμασίες για…τον ευρωστρατό; Απολύτως τίποτα! Οι κότες εξακολουθούν να έχουν πιο αξιόπιστο σχηματισμό μάχης από τους Ευρωπαίους!
Η Ευρώπη στον τομέα της Άμυνας εξακολουθεί να ΄ναι ανύπαρκτη…
Αυτά που άλλαξαν και λογικά πρέπει να ΄χουν προκαλέσει πανικό σε Βερολίνο και Βρυξέλλες -κι ας παριστάνουν τους ψύχραιμους και δυνατούς” είναι τα εξής:
•Η Βρετανία που αποτελούσε το πιο αξιόπιστο κομμάτι της ΕΕ στον τομέα της Άμυνας είπε “γεια χαρά κι αντίο”.
•Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ! Και αν κρίνουμε απ΄ όσα είπε χθες η καγκελάριος Μέρκελ ήταν κάτι παραπάνω από ωμός στις επαφές που είχε με τους Ευρωπαίους. Σε απλά …αμερικανικά τους είπε ότι “τέρμα τ΄ αστεία, ή πλήρωνετε κι έχετε το ΝΑΤΟ ή είστε μόνοι σας”!
Μόνοι μας; Με τι;
Η ΕΕ συζητά,συζητά και ξανασυζητά την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα εδώ και …δεκαετίες. Από έργα μηδέν. Ο ευρωστρατός δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Δεν δίνουν ραντεβού τα στρατεύματα στην…Γκραντ Πλας των Βρυξελλών για να ξεκινήσουν για εκστρατεία. Περίπου αυτό έχουμε ακούσει να υποστηρίζεται από κορυφαίους αξιωματούχους που υποτίθεται έχουν σχέση με την Άμυνα. “Υπάρχουν τα στρατεύματα” ,έχουν πει.
Η Ευρώπη που έγινε γερμανική σ΄ όλα τα επίπεδα ακολούθησε τη λογική του Βερολίνου που το πρώτο και κυρίαρχο που το ενδιέφερε ήταν να “βγαίνει χρήμα”. Όλα τ΄ άλλα έρχονταν δεύτερα. Αυτό το δόγμα κυριάρχησε και στην άμυνα, σημαντικός πυλώνας της οποίας είναι και οι εξοπλισμοί. Από που εξοπλίζεται η Ευρώπη; Μα σε μεγάλο ποσοστό από τις ΗΠΑ! Η ίδια η Γερμανία θα καλύψει τις αντιαεροπορικές της ανάγκες με Patriot και για τις αερομεταφορές δεν προτιμά την ευρωπαϊκή αγορά αλλά παίρνει C-130!
Οι Ευρωπαίοι που κατά τ΄ άλλα ενδιαφέρονταν για την κοινή τους άμυνα κατάφεραν να κατασκευάζουν διαφορετικά αεροκσάφη,διαφορετικά πλοία ,διαφορετικά υποβρύχια,τεθωρακισμένα και πάει λέγοντας! Η Γερμανία “έφαγε τα μούτρα” της με το φιάσκο του Eurofighter,αλλά τι ανάγκη έχει; “Ρέφαρε” τη ζημιά απ΄ αλλού. Η ουσία είναι ότι και εξοπλιστικά η ΕΕ είναι μια πραγματική βαβέλ.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παραδεχτούν ότι στο θέμα της άμυνας και της ασφάλειας είναι για τα καλά στη γωνία! Η εκλογή Τραμπ έχει ανατρέψει τα πάντα και τους χάλασε τα σχέδια. Το χειρότερο είναι ότι ενώ έχουν ασύλληπτο χρήμα -οι γερμανοί- δεν έχουν καθόλου χρόνο για να αντικαταστήσουν το ΝΑΤΟ. Αυτά δεν γίνονται σε μήνες αλλά σε χρόνια.
Συμπέρασμα; Ο Τραμπ “ξεπουπούλιασε τις κότες” των Βρυξελλών που εξακολουθούν βέβαια σε επίπεδο δηλώσεων να παριστάνουν τα …γεράκια.
Σ΄ αυτό το χάος η Ελλάδα, θα πρέπει να κοιτάξει αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον της. Και αυτό δεν μπορεί να είναι στο σχηματισμό μάχης που είχε περιγράψει ο Γιούνκερ.
militaire