29.5.17

ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΤΟΙΧΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ! Διπλωματική νίκη της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την κυριαρχία στο Αιγαίο


Ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας θα δημοσιευτεί, η ελληνική επιστολή που καταρρίπτει τις ανεδαφικούς ισχυρισμούς της Αγκυρας η οποία απειλούσε με casus belli αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.Ο ΟΗΕ δέχθηκε το αίτημα της μόνιμης αντιπρόσωπου της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό, κ. Αικατερίνης Μπούρα για τη δημοσίευση της επιστολής της, και αυτό αποτελεί μια σημαντική διπλωματική νίκη της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ignatiou.com, η Ελλάδα απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Τουρκίας, όπως διατυπώθηκαν σε επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της, πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και με την οποία έθετε θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο Πέλαγος.
Στην επιστολή του, που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, η Αγκυρα ουσιαστικά απειλούσε με casus belli τόσο την Λευκωσία όσο και τις δυο εταιρίες που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6, καθως όχι μόνο αμφισβητούσε την δυνατότητα της Κυπρου για διενέργεια ερευνών αλλά και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δήλωνε με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ, ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό, κ. Αικατερίνη Μπούρα απέστειλε σχετική επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα συμπεριληφθεί και στο επόμενο δελτίο του Δικαίου της Θάλασσας. Η κ. Μπούρα απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς των Τούρκων και τονίζει ότι “σύμφωνα με το σύνηθες και το συμβατικό διεθνές δίκαιο, τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της εν λόγω περιοχής, δικαιούνται να διαθέτουν δικές τους θαλάσσιες ζώνες (ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα ή / και αποκλειστική οικονομική ζώνη), όπως κάθε άλλη χερσαία περιοχή”.
arouraios.gr/