1.5.17

Διάρρηξη σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Γερμανίας και ακύρωση αγοράς οπλικών συστημάτων με ελληνικό ενδιαφέρον


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 Μία μείζονα γεωπολιτική μεταβολή με ελληνικό ενδιαφέρον συντελείται στις σχέσεις Σ.Αραβίας και Γερμανίας καθώς οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους  με το Βερολίνο και να σταματήσουν αγορές όπλων από αυτούς , αντικαθιστώντας το γερμανικό οπλισμό με ρωσικά όπλα.
 
Η Μόσχα έγινε ήδη αποδέκτης του αιτήματος για αυτό και ενημερώθηκε ήδη ότι οι Σαουδάραβες ζητάνε μια υποβαθμισμένη έκδοση του Armata T-14 (το νέο ρωσικό υπεράρμα μάχης που θα αλλάξει για πάντα τον τομέα αυτόν) μια υπό έκδοση του Ινδικού Τ-50 (πρόκειται για εξαγωγική και επίσης υποβαθμισμένη έκδοση του ρωσικού Τ-50) αλλά και αντιαεροπορικά όπλα όπως εκδόσεις των S-300, των Pantsir-S1 ή των ΤΟR-M2 (SHORADS και τα δύο)
 
Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα*έγκειται στο γεγονός ότι οι Σαουδάραβες ζήτησαν από την Αθήνα εκπαίδευση στους S-300 και στους ΤΟR-M2. Αυτό το ζήτησαν  διότι δεν θέλουν να εξαρτώνται ολοκληρωτικά από τους Ρώσους.
 
Οι Ρώσοι προσφέρουν μια κατώτερη έκδοση του Τ-50 αλλά και το Su-35 το οποίοι είναι και αυτό υπερμαχητικό με επιδόσεις πολύ κοντά στην πέμπτη γενεά αλλά δεν είναι stealth
 
Οι Σαουδάραβες ήδη διαθέτουν τα εξαιρετικά Eurofighter, F-15 S και F-15I αλλά δεν είναι stealth και οι Αμερικανοί δεν δίνουν το F-35
 
Να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Σ.Αραβίας δεν ήταν καλές στο πρόσφατο παρελθόν λόγω Συρίας αλλά τον τελευταίο χρόνο έχουν βελτιωθεί αισθητά ενώ το Ριάντ είναι και πρόθυμο να χρηματοδοτήσει την αγορά των Su-35 για τα ΗΑΕ.
 
Τα ΗΑΕ θέλουν να το εντάξουν στον ήδη πολύ ισχυρό αεροπορικό τους στόλο που αποτελείται από τα F-16E/F Block 60 Fighting Falcons. Είναι σημαντικό κάποιος να δει ολόκληρη την εικόνα. Δύο ακόμα παραδοσιακοί σύμμαχοι των Αμερικανών μετά και την Αίγυπτο αποφασίζουν με σταθερά βήματα να στραφούν προς την Ρωσία.
 
Το Ριάντ ζήτησε επίσης την προμήθεια του νέου μεταφορικού ελικοπτέρου Mil Mi 117 αλλά σε «δυτικοποιημένη» έκδοση.
 
O λόγος που το Ριάντ επέλεξε να στραφεί προς την ρωσική αγορά είναι απλός: Πάνω απ'ολα το εθνικό συμφέρον και καμία υποταγή σε εξωτερικούς παράγοντες. Το Ριάντ βαρέθηκε να περιμένει την έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο πρόμήθειας οπλικών συστημάτων με αφορμή την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποφάσισε να σταματήσει τις όποιες συνεργασίες.
 
 O αναπληρωτής Σαουδάραβας ΥΠΟΙΚ Mohammad al-Tuwaijri είπε μάλιστα στο Spiegel ότι η Γερμανία θα χάσει πολλά χρήματα αφού επιμένει να ασχολείται με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στο βασίλειο
 
Πάντως η περίπτωση του Ριάντ αποδεικνύει και κάτι ακόμα: ΔΕΝ υπάρχουν διαχρονικές φιλίες μεταξύ κρατών αλλά διαχρονικά συμφέροντα, τόσο απλά, αλλά τόσο δυσνόητα για τους Έλληνες πολιτικούς.

pronews


*H Ελλάδα, χωρίς το ΟΚ των Ρώσων, δεν έχει δικαίωμα- βάσει των ισχυουσών συμβάσεων των S300-να μεταφέρει τις γνώσεις της σε τρίτους.
ΑΛΕΞ