26.5.17

Νέα κόντρα ΗΠΑ - Γερμανίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ! Ν.Τραμπ: «Οι Γερμανοί είναι πολύ κακοί» (φωτό, βίντεο)


«ΧΩΡΕΣ - ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ»  

Της Χριστίνας Φλάσκου
Νέα κόντρα ξέσπασε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, με αφορμή τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι οι Γερμανοί είναι «πολύ κακοί». Ταυτόχρονα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατήγγειλε ότι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ χρωστούν τεράστια ποσά στις ΗΠΑ και  στον προϋπολογισμό του Οργανισμού.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα, ενώ, παράλληλα, προειδοποίησε για περισσότερες επιθέσεις όπως η βομβιστική επίθεση του Μάντσεστερ αυτή τη βδομάδα, εκτός αν η συμμαχία έκανε περισσότερα για να σταματήσει τους τρομοκράτες.
 
«Η τρομοκρατία πρέπει να σταματήσει αλλιώς η φρίκη που είδατε στο Μάντσεστερ και τόσα άλλα μέρη θα συνεχιστούν για πάντα», δήλωσε  αναφερόμενος στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Δευτέρας στην αγγλική πόλη που σκότωσε 22 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών.

Και συνέχισε: «αυτές οι σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια είναι ο ίδιος λόγος που ήμουν πολύ, πολύ άμεσος ... λέγοντας ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει τελικά να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί».
 
Σε απροσδόκητα απότομες παρατηρήσεις, καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στέκονταν μαζί του, ο Τραμπ είπε ότι ορισμένα κράτη μέλη οφείλουν «τεράστια ποσά» στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο ΝΑΤΟ.
 
«Είκοσι τρία από τα 28 κράτη μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν ό,τι τους αναλογεί για την υπεράσπισή τους», δήλωσε ο Τράμπ.

«Αυτό δεν είναι δίκαιο για τους ανθρώπους και τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλά από αυτά τα έθνη οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά από τα προηγούμενα χρόνια»
 
Οι παρατηρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν άρεσαν και πολύ στους παρευρισκομένους και αυτό φάνηκε και από τη δήλωση ένος ανώτερου διπλωμάτη ότι «δεν ήταν ο σώστος τόπος και χρόνος για δηλώσεις τέτοιου τύπου».
 
 
Σύμφωνα με  το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τη δήλωση ότι «οι Γερμανοί είναι κακοί» την έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τονυ πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.
 
Και συνέχισε «βλέπετε τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πωλούν στις ΗΠΑ. Φρικτό. Εμείς θα το σταματήσουμε αυτό».
 
Σύμφωνα με το περιοδικό, στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γιούνκερ, που υπερασπίστηκε την Γερμανία, λέγοντας ότι όλοι ευνοούνται από το ελεύθερο εμπόριο. 
 
Σήμερα Παρασκευή που ξεκινά η σύνοδος G7 στην Ταορμίνα της Ιταλίας, ο πρόεδρος Τραμπ θα συναντήσει από κοντά την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν αντιδράσεις για το δημοσίευμα. 
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, υπήρξαν πολλές στιγμές αμηχανίας, με τον Τραμπ να αρνείται την χειραψία μπροστά στις κάμερες και την επομένη να δηλώνει πως ζήτησε από την Καγκελάριο να πληρώσει η Γερμανία τα ποσά που οφείλει στο ΝΑΤΟ.  
 
Ο «συστημικός» Σόιμπλε «πλέκει» το εγκώμιο Ομπάμα
 
Το Σάββατο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραστεί στη Συνάντηση της Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Βερολίνο, στην οποία θα συμμετάσχουν και χιλιάδες νέοι χριστιανοί. Σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας ανήκουν στην Άνγκελα Μέρκελ, κόρη ενός πάστορα από το Αμβούργο με πολυετή παρουσία στην Ανατολική Γερμανία, αλλά και στον Μπαράκ Ομπάμα. Με αφορμή τη συνάντηση της Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Βερολίνο, η καγκελάριος και ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου συναντήθηκαν στην ιστορική Πύλη του Βραδεμβούργου για μία δημόσια συζήτηση περί δημοκρατίας, ενώπιον 80.000 θεατών.
 
Το σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ: «Κι εγώ εκτιμώ τον Μπαράκ Ομπάμα. Έχει μία εκπληκτική ικανότητα επικοινωνίας. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί πραγματικά, όσο λίγοι, να ενθουσιάσει το ακροατήριό του. Και εδώ, για να σας το πω με όλη τη διπλωματική εγκράτεια, υπάρχει κάποια διαφορά με τον διάδοχό του. Υποθέτω ότι αν οι Γερμανοί μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και στον διάδοχό του, θα διάλεγαν Ομπάμα με μεγάλη πλειοψηφία».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

pronews